Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πώς να μείνετε έγκυος

Αλλάξτε συνήθειες και αυξήστε τις πιθανότητες
Αν η σκέψη που κάνετε είναι «θέλω να μείνω έγκυος και θέλω να συμβεί άμεσα», είναι πολύ πιθανό να απογοητευτείτε καθώς μια εγκυμοσύνη δεν προκύπτει πάντοτε κατά παραγγελία.

Μπορείτε, όμως, να αυξήσετε τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης αν εντοπίσετε τις γόνιμες μέρες σας και εντείνετε τις προσπάθειές σας κατά τη διάρκειά τους.

Μπορείτε, επίσης, να ενημερωθείτε για το πώς θα βελτιώσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος διαβάζοντας τις συμβουλές που ακολουθούν.

• Το σημαντικότερο που πρέπει να κάνετε από τη στιγμή που θα αποφασίσετε ότι θέλετε να μείνετε έγκυος είναι να ξεκινήσετε να παίρνετε φυλλικό οξύ, ώστε να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του εμβρύου, όταν θα επιτευχθεί η σύλληψη.

• Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μείνετε έγκυος είναι να κάνετε περισσότερο σεξ κατά τις γόνιμες μέρες σας (τις πέντε μέρες που προηγούνται της ωορρηξίας).

Εάν μπορείτε να κάνετε
έρωτα κάθε 48 ώρες θα διασφαλίσετε την ύπαρξη αρκετής ποσότητας σπέρματος στις σάλπιγγες, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η γονιμοποίηση ανά πάσα στιγμή.

Εάν βέβαια η περιεκτικότητα σπερματοζωαρίων στο σπέρμα του συζύγου σας είναι χαμηλή, οι πιθανότητες γονιμοποίησης μειώνονται δραστικά.

• Να θυμάστε πάντως ότι η σύλληψη δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ακόμη κι αν κάνετε τα πάντα σωστά, σε κάθε κύκλο οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος είναι μόλις 25 - 30%.

• Όταν έχετε ολοκληρώσει την ερωτική πράξη μη σηκώνεστε αμέσως για να πάτε στην τουαλέτα. Είναι καλύτερα να μείνετε ξαπλωμένη, τουλάχιστον για πέντε λεπτά, ώστε να δώσετε στα σπερματοζωάρια την ευκαιρία να μετακινηθούν προς τις σάλπιγγες.

Δεν υπάρχει λόγος να φτάσετε σε υπερβολές, όπως το να σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά, τα σπερματοζωάρια ξέρουν το δρόμο τους, απλά δεν υπάρχει λόγος να σηκωθείτε αμέσως και να τα αναγκάσετε να αντιμετωπίσουν το νόμο της βαρύτητας καθώς επιχειρούν να προσεγγίσουν το στόχο τους.

• Προσπαθήστε να κάνετε τις ερωτικές σας περιπτύξεις ενδιαφέρουσες με εναλλαγές χώρου και στάσεων.

Μην έχετε συνέχεια στο μυαλό σας το θέμα της εγκυμοσύνης γιατί κάτι τέτοιο θα κάνει την ερωτική πράξη αγγαρεία και δε θα μπορέσετε να κρατήσετε ένα σταθερό αριθμό επαφών. Μην ξεχνάτε ότι για το σύζυγό σας η ερωτική πράξη δεν προκύπτει με μόνο κίνητρο μια πιθανή κύηση.

• Μην προσπαθείτε να κάνετε
έρωτα κάθε μέρα, είναι προτιμότερο να έρχεστε σε επαφή ανά δύο μέρες. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε τη δυνατότητα να διατηρήσετε σε υψηλότερο επίπεδο την ευχαρίστηση στις ερωτικές σας επαφές και δε θα αισθάνεστε ότι το σεξ είναι μια καταναγκαστική υποχρέωση.

• Εάν το σπέρμα του συζύγου σας έχει χαμηλή ή οριακή περιεκτικότητα σπερματοζωαρίων, η αποχή μίας ή δύο ημερών από το σεξ θα βοηθήσει στην συγκέντρωση περισσότερων σπερματοζωαρίων.

Επίσης, καλό είναι ο σύζυγός σας να αποφεύγει τον αυνανισμό τις ημέρες που πλησιάζουν οι γόνιμες μέρες σας ώστε να διατηρείται η ποσότητα των σπερματοζωαρίων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

• Μη θεωρήσετε όμως ότι γενικά η αποχή από το σεξ αυξάνει την περιεκτικότητα του σπέρματος σε σπερματοζωάρια και άρα τη γονιμότητα, καθώς αυτό δεν ισχύει.

Αν απέχετε από το σεξ για περισσότερες από εφτά ημέρες τότε η γονιμότητα του ανδρικού σπέρματος μειώνεται, μιας και τα σπερματοζωάρια που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό δεν έχουν την απαιτούμενη νεότητα που θα τους παρείχε ικανή κινητικότητα για να επιτύχουν τη γονιμοποίηση.

• Από τη δική σας μεριά θα πρέπει να φροντίσετε να διατηρείτε την περιοχή του κόλπου όσο το δυνατόν πιο φιλική για το σπέρμα. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα αρωματισμένα ταμπόν γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές στο Ph της περιοχής.

Να αποφεύγετε επίσης τα λιπαντικά αλλά και το σάλιο, καθώς μπορούν να σκοτώσουν τα σπερματοζωάρια. Ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε και τις κολπικές πλύσεις καθώς ενδέχεται να απομακρύνουν τη βλέννα του τραχήλου που είναι απαραίτητη για τη μεταφορά του σπέρματος.
• Η βλέννα του τραχήλου όσο διαρκούν οι γόνιμες μέρες αυξάνεται σε ποσότητα και γίνεται περισσότερο διαυγής για να υποβοηθήσει τη μεταφορά του σπέρματος. Ενώ όταν οι γόνιμες μέρες παρέλθουν η σύσταση της βλέννας του τραχήλου αλλάζει ώστε να εμποδίζει τη μεταφορά του σπέρματος.

• Εάν ελέγχετε τη βλέννα του τραχήλου για να εντοπίσετε τις γόνιμες μέρες σας θα πρέπει να το κάνετε πριν από το μπάνιο ή το ντους ή προτού κολυμπήσετε γιατί αυτές οι δραστηριότητες μεταβάλλουν την ποσότητα και την ποιότητα της βλέννας του τραχήλου.

• Εάν θέλετε να εντοπίσετε τις γόνιμες μέρες σας θα πρέπει να κρατάτε ένα αναλυτικό ημερολόγιο του κύκλου σας, σημειώνοντας πότε ακριβώς ξεκίνησε η περίοδός σας, πόσες μέρες διήρκησε, πότε σταμάτησε αλλά και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ενδέχεται να φανεί χρήσιμη στο γιατρό σας.

Οι καταγραφές αυτές πέραν από τον εντοπισμό των γόνιμων ημερών θα σας βοηθήσουν στη συνέχεια να εντοπίσετε ευκολότερα την ημέρα σύλληψης του εμβρύου για να υπολογίσετε καλύτερα την πιθανή ημερομηνία του τοκετού.

• Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε τις προσπάθειες να μείνετε έγκυος, αν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο με ή χωρίς συνταγή γιατρού, θα πρέπει να ρωτήσετε το γυναικολόγο σας για το αν θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακο αυτό.

• Προτού ξεκινήσετε τις προσπάθειες να μείνετε έγκυος είναι απαραίτητο να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να κάνετε ένα γενικό έλεγχο της υγείας σας. Είναι καλύτερο να έχετε μια σαφή εικόνα της κατάστασής σας προτού μείνετε έγκυος, ώστε αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα να μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και χωρίς τον κίνδυνο να επηρεαστεί η υγεία του εμβρύου.

• Εάν σας αρέσει η άθληση αλλά έχετε την τάση να πιέζετε τον εαυτό σας μετρώντας καθημερινά πολλές ώρες προπόνησης ή άσκησης, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Αρκετά συχνά η υπερβολική άσκηση προκαλεί δυσαρμονίες στον κύκλο, επηρεάζει αρνητικά την ωορρηξία αλλά και την σταθεροποίηση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Είναι καλύτερα λοιπόν να παραμένετε δραστήρια αλλά με μέτρο αν θέλετε να διευκολύνετε τη γονιμοποίησή σας.

• Την ίδια αρνητική επίδραση που έχει στη γονιμότητά σας η υπερβολική άσκηση, έχει και μια εξαντλητική δίαιτα. Αν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος δε θα πρέπει να υποβάλλετε τον εαυτό σας σε αυστηρή δίαιτα γιατί αυτό θα μειώσει κατά πολύ τη γονιμότητά σας.

• Αν έχετε σεξουαλικές επαφές με το σύζυγό σας κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών σας αλλά δεν έχει περάσει ακόμη ικανό διάστημα για να βεβαιωθείτε αν είστε έγκυος ή όχι, είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μέχρι να βεβαιωθείτε.

• Μετά την ολοκλήρωση της ωορρηξίας θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 12 ημέρες μέχρι να υπάρξει αρκετή χοριακή γοναδοτροπίνη στα ούρα σας ώστε το τεστ εγκυμοσύνης να μπορεί να την ανιχνεύσει και να σας δώσει το θετικό αποτέλεσμα που περιμένετε.

• Αν περιμένετε με αγωνία να δείτε αν είστε έγκυος αλλά παρόλα αυτά εντοπίσετε μικρή ποσότητα αίματος, δεν είναι απαραίτητο να είναι αίμα περιόδου. Πολλές φορές όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εγκαθίσταται στο εσωτερικό της μήτρας, ενδέχεται να προκύψει μια μικρή αιμορραγία.

• Το τεστ εγκυμοσύνης δεν είναι πάντοτε ακριβές, συνήθως όμως όταν δίνει λάθος αποτέλεσμα το λάθος αφορά τα αρνητικά αποτελέσματα, αν βγει θετικό τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι είστε έγκυος.

Πηγή:
momyz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου