Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Γαστρίτιδα: Συμπτώματα και προφυλάξεις στις διακοπές


Κοιλιακός πόνος, δυσπεψία, ρέψιμο, ξινίλα, αυξημένα αέρια στομάχου; Μόλις παρουσιάσατε τα πρώτα συμπτώματα μιας γαστρίτιδας.


Η γαστρίτιδα είναι φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Το τοίχωμα του στομάχου αποτελείται από πέντε στρώματα. Το εσωτερικό κάλυμμα ονομάζεται βλεννογόνος και είναι σαν ένα χαλί που επιστρώνει την εσωτερική επιφάνεια όλων των κοίλων οργάνων στον οργανισμό. Η φλεγμονή μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, οπότε η νόσος ονομάζεται οξεία γαστρίτιδα, ή αργά (σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών), οπότε ονομάζεται χρόνια γαστρίτιδα.

Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε όπως τύχει, βιαστικά και απρόσεκτα, πολλές φορές στο πόδι, με αποτέλεσμα αυτού του είδους η διατροφή να προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του στομάχου.

Η γαστρίτιδα προκαλείται από διάφορες αιτίες όπως η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, η λήψη κορτιζόλης, αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων καθώς και η λήψη αλλοιωμένων τροφών που χωνεύονται πολύ δύσκολα. Μια οξεία γαστρίτιδα μπορεί να είναι συνέπεια μιας δηλητηρίασης ή μιας μολυσματικής ασθένειας όπως:

- Μόλυνση από το βακτηρίδιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και μολύνσεις από ιούς.

- Ερεθισμοί από φάρμακα.

- Αυξημένη παραγωγή οξέος από το στομάχι.

- Επιστροφή χολής στο στομάχι (αλκαλική γαστρίτιδα).

- Αυτοάνοση διαταραχή του αμυντικού συστήματος.

- Παρασιτώσεις («sushi lovers gastritis»).

- Μεγάλα οργανικά σοκ που προκαλούνται από βαρείς τραυματισμούς ή ασθένειες.

ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΤΙΚΗ
Οι γαστρίτιδες που οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς (ιούς, βακτηρίδια) είναι μεταδοτικές, ενώ οι γαστρίτιδες άλλης αιτιολογίας όχι. Ειδικότερα το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται οικογενειακή μόλυνση.
>Σε κάθε περίπτωση πρώτο μέλημα είναι η εξάλειψη των αιτιών που την προκάλεσαν.

Στις οξείες μορφές απαγορεύονται τις πρώτες μέρες όλες οι στερεές τροφές και η διατροφή περιορίζεται σε σούπες από σιμιγδάλι. Καθώς θα εξασθενούν τα συμπτώματα, ο ασθενής θα πρέπει να τρέφεται με μικρά και συχνά γεύματα σε ήσυχο περιβάλλον και χωρίς να βιάζεται.

Στην περίπτωση της χρόνιας γαστρίτιδας πρέπει να ακολουθηθεί για μεγάλο διάστημα ειδική διατροφή με τροφές ελαφρές και θα πρέπει να αποφεύγονται πάντα τα τηγανητά, τα κρέατα με διάφορες σάλτσες, τα αλλαντικά, τα πικάντικα τυριά, τα οινοπνευματώδη ποτά, ο καφές και τα παγωμένα ή πολύ ζεστά ροφήματα.

Επίσης, πρέπει να προτιμώνται τροφές που έχουν τη δυνατότητα να «αναζωογονούν» τα τοιχώματα του στομάχου. Τα φρούτα, τα νωπά λαχανικά και οι άψητες τροφές γενικότερα (με το ψήσιμο χάνονται πολλές ζωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα, τα ένζυμα κ.λπ. που είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό) ευνοούν την πέψη και βοηθούν στην απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση των θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, το μαύρο ψωμί, για παράδειγμα, πρέπει να φρυγανίζεται για να γίνεται πιο εύπεπτο. Με αυτήν τη διαδικασία μειώνεται ένα μέρος του νερού που περιέχει και έτσι το άμυλο υφίσταται την πρώτη πεπτική διαδικασία. Το κρέας απαγορεύεται αυστηρά, γιατί προκαλεί υπερέκκριση γαστρικών υγρών.

Ακόμα πρέπει:
- Να τρώτε και να πίνετε πάντα με μέτρο.

- Οταν σηκώνεστε από το τραπέζι, να νιώθετε πεινασμένοι.

- Να αποφεύγετε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.

- Να μην καπνίζετε.

- Να μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό.

- Να αποφύγετε να παίρνετε φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (Voltaren, Mesulid, Tildiem κ.λπ.) και η κορτιζόνη, εκτός εάν είναι ανάγκη και ύστερα από συμβουλή του γιατρού σας.
ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 

Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από τον τύπο της γαστρίτιδας. Η συνηθέστερη είναι η ανάπτυξη έλκους. Μερικές γαστρίτιδες (π.χ. ατροφική γαστρίτιδα) μπορεί να ευθύνονται για την ανάπτυξη χρόνιας σιδηροπενικής αναιμίας. Σε ένα μικρό ποσοστό μερικές γαστρίτιδες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου. Η μόλυνση του στομάχου με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί (σπάνια) να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός κακοήθους λεμφώματος (μάλτομα του στομάχου).

Πηγή: Λάζαρος Τουλούμης, ειδικός γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος.


Το κλειδί είναι η συντήρηση των τροφίμων
Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν σοβαρή αιτία κακής συντήρησης των τροφίμων και υπερανάπτυξης μικροβίων σε αυτά.

Οι τροφές μπορεί να είναι ήδη μολυσμένες από παθογόνα μικρόβια (όπως το E.coli) ή να έχουν μείνει αρκετή ώρα στην ατμόσφαιρα και να έχουν έρθει σε επαφή με μια εστία μόλυνσης, όπως έντομα ή μολυσμένο νερό.

Διαλέγετε φαγητά που είναι καλά ψημένα, αποφεύγετε τα ωμά λαχανικά και τα οστρακοειδή, και επιλέγετε προσεκτικά το εστιατόριο που θα γευματίσετε. Πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό πριν από την προετοιμασία του φαγητού. Πλένετε τις επιφάνειες της κουζίνας πριν ετοιμάσετε φαγητό πάνω σε αυτές. Πλένετε καλά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό. Τέλος, δια
τηρείτε τα ζεστά φαγητά ζεστά και τα κρύα φαγητά κρύα.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου