Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Παιδική πλατυποδία τη πρέπει να γνωρίζετε


Πλατυποδία είναι η μείωση ή η εξαφάνιση του ύψους της ποδικής καμάρας.
Λόγω της θέσης του παιδιού στη μήτρα, της ύπαρξης άφθονου υποδόριου λίπους στην περιοχή και της γενικότερης χαλαρότητας των αρθρώσεων στην παιδική ηλικία, η «μαλακή» ή εύκαμπτη παιδική και νηπιακή πλατυποδία είναι φυσιολογική και απαντά περίπου στο 25% των παιδιών. Η αιτιολογία και η φυσική εξέλιξη της πλατυποδίας δεν είναι μέχρι σήμερα απολύτως γνωστές, αν και η συνήθης εξέλιξη της φυσιολογικής πλατυποδίας είναι η αυτόματη υποχώρηση. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι η φυσιολογική «αθώα» (αμφοτερόπλευρη και πάντα ανώδυνη) πλατυποδία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η πλατυποδία οφείλεται σε άλλες παθήσεις, όπως το επικουρικό σκαφοειδές, η συνοστέωση του ταρσού, ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος του ποδιού, ο λοξός και ο κάθετος αστράγαλος κλπ.

Κατά τη διαγνωστική προσέγγιση ενός παιδιού με πλατυποδία είναι πρωταρχικής σημασίας η διάκριση αυτής σε εύκαμπτη ή δύσκαμπτη, ανάλογα δηλ. με τη δυνατότητα διόρθωσής της με παθητικές κινήσεις. Η διόρθωση της πλατυποδίας με την έκταση του μεγάλου δακτύλου, με την αιώρηση του βρέφους ή με την ανύψωση στο ένα πόδι, η τάση του Αχίλλειου τένοντα και η απουσία πόνου είναι σημαντικά χαρακτηριστικά και συμβαίνουν στις περιπτώσεις εύκαμπτης πλατυποδίας. Η γενικότερη κλινική εξέταση της χαλαρότητας των υπόλοιπων αρθρώσεων, η φθορά των υποδημάτων, αλλά και πιο ειδικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και πελματογράφημα είναι ορισμένες φορές απαραίτητες.

Κατά κανόνα υπάρχει κατάχρηση της διάγνωσης και της θεραπείας της πλατυποδίας, που οφείλεται κυρίως στην ανησυχία των γονέων.

Η φυσιολογική αμφοτερόπλευρη εύκαμπτη παιδική πλατυποδία χρειάζεται μόνο παρακολούθηση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εφαρμογή κατάλληλων υποδημάτων δεν διορθώνει την παραμόρφωση (η οποία πιθανώς θα συνέβαινε ανεξάρτητα), αλλά ανακουφίζει από τον πιθανό πόνο. Οι ασκήσεις διάτασης του γαστροκνημίου είναι επίσης ευεργετικές. Ο αποκλεισμός άλλων αιτίων δύσκαμπτης ή ετερόπλευρης πλατυποδίας που μπορεί να χρειαστούν και χειρουργική αποκατάσταση είναι απαραίτητος.
 Queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου