Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η προστασία των παιδιών από την ωτίτιδα

Όπως γνωρίζει κάθε γονιός, η μέση ωτίτιδα είναι από τις συχνές και επώδυνες νόσους της παιδικής ηλικίας προσβάλλοντας τα τρία στα τέσσερα παιδιά. 



Ένα από τα βοηθήματα που συχνά συνιστώνται για προστασία από αυτήν είναι ο ψευδάργυρος - ένα ιχνοστοιχείο που έχει μακρά ιστορία ως συμπλήρωμα που αμβλύνει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. 
Ο ψευδάργυρος πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πόνος αλλά και να προλαμβάνονται οι λοιμώξεις. Πρόσφατες μελέτες όμως δεν κατόρθωσαν να βρουν ισχυρές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά του στην προστασία από τη μέση ωτίτιδα. 

Μία από τις μελέτες δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στην ηλεκτρονική βάση επιστημονικών δεδομένων «The Cochrane Database» και βασίστηκε στη συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων από 10 διαφορετικές, συγκρινόμενες με ψευδοφάρμακα (ανενεργές ουσίες) κλινικές μελέτες, στις οποίες παιδιά έπαιρναν συμπληρώματα ψευδαργύρου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, επί έναν μήνα, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι ωτίτιδες. 

Το συμπέρασμα της μελέτης αυτής ήταν ότι «δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία» ότι αυτά τα παιδιά πήγαν καλύτερα απ' ό,τι όσα πήραν μία ανενεργό ουσία. 

Εξαίρεση σε αυτό φαίνεται ότι αποτελούν τα υποσιτισμένα παιδιά: μια άλλη μελέτη έδειξε πως διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο μέσης ωτίτιδας όταν παίρνουν συμπλήρωμα ψευδαργύρου. Τα στοιχεία, όμως, για τα υπόλοιπα παιδιά είναι αδύναμα. 

Σε γενικές γραμμές, λένε οι ειδικοί, η καλύτερη θεραπεία για τη μέση ωτίτιδα είναι ένα ήπιο παυσίπονο σε συνδυασμό με αναμονή της εξέλιξης. Στο 85% των περιπτώσεων, η μέση ωτίτιδα - που οφείλεται σε βακτήρια - υποχωρεί μόνη της. 

Αν, ωστόσο, τα συμπτώματα του παιδιού δεν βελτιωθούν έπειτα από δύο 24ωρα, ο παιδίατρος συνήθως συνιστά αντιβιοτική αγωγή. 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου