Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η αποστείρωση του μπιμπερό

Ακόμη και αν η μητέρα για οποιοδήποτε λόγο δεν θηλάσει, το μωρό τρέφεται με τροποποιημένο γάλα αγελάδος που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να μοιάζει όσο γίνεται με το μητρικό.

 Η διατροφή αυτή του μωρού ονομάζεται τεχνητή. Σήμερα τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ειδικά μελετημένα για να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους. Η σωστή επιλογή του γάλακτος θα γίνει μαζί με τον παιδίατρο.

Εντούτοις εκτός από το γάλα οι υποψήφιοι γονείς θα πρέπει να προμηθευτούν κάποια σκεύη τα οποία είναι απαραίτητα για το τάισμα του μωρού.






Απαραίτητα σκεύη για το τάϊσμα του μωρού με το μπιμπερό


•Έξι έως οκτώ μπιμπερό των 250ml και κάποιες επιπλέον πιπίλες διευκολύνουν τη μητέρα ιδίως στην αρχή που η συχνότητα των γευμάτων είναι μεγαλύτερη.


•Βούρτσες για τα μπιμπερό και τις θηλές. Με αυτές καθαρίζεται το εσωτερικό του μπουκαλιού και των θηλών πριν από την αποστείρωση.


•Εξοπλισμός αποστείρωσης που ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο που θα επιλεγεί.


•Δοχείο με σκέπασμα για τη φύλαξη των θηλών μετά την αποστείρωση.


Γιατί χρειάζεται η αποστείρωση






Το έντερο του νεογέννητου είναι αποστειρωμένο. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, σχηματίζεται η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου που παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των τροφών και στην προστασία του οργανισμού απο τις λοιμώξεις. Κατά τους πρώτους 12 μήνες, ώσπου δηλαδή το βρέφος να αναπτύξει την προστασία αυτή, είναι πολύ ευαίσθητο σε παθογόνα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αρρώστιες, όπως γασρεντερίτιδα. Για το λόγο αυτό οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με την τροφή του μωρού θα πρέπει να είναι καλά πλυμένο και προσεκτικά αποστειρωμένο.






Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα μέσα στο γάλα. Γι΄αυτό ο μόνος τρόπος να προστατέψετε το μωρό είναι η αποστείρωση όλων των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του γεύματος.






Μέθοδοι αποστείρωσης


Πριν από κάθε αποστείρωση τα σκεύη (μπιμπερό, πιπίλες κλπ.) πλένονται προσεκτικά σε ζεστή σαπουνάδα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις πιπίλες ώστε να μη μείνουν υπολείμματα γάλακτος, καθώς και στο εσωτερικό των μπουκαλιών, όπου χρησιμοποιείται η ειδική βούρτσα καθαρισμού. Αφού ξεπλυθούν όλα τα σκεύη σε τρεχούμενο νερό, είναι έτοιμα προς αποστείρωση. Κάθε μητέρα μπορεί να επιλέξει τον τρόπο αποστείρωσης που την εξυπηρετεί. Παρακάτω περιγράφονται οι μέθοδοι αποστείρωσης:






•Αποστείρωση με βρασμό: Το βράσιμο είναι ο παλαιότερος τρόπος αποστείρωσης. Για τη μέθοδο αυτή χρειάζεται ειδικός βραστήρας με υποδοχές ή απλά ένα μεγάλο σκεύος γεμάτο νερό, ώστε να καλύπτει όλα τα αντικείμενα που βράζονται σκεπασμένα για 25 λεπτά περίπου.


•Αποστείρωση με ατμό: Με τη συσκευή του ηλεκτρικού αποστειρωτή ατμού, μπιμπερό και πιπίλες, τοποθετημένα στος ειδικές υποδοχές του, αποστειρώνονται γρήγορα και εύκολα. Προστίθεται η αναγραφόμενη ποσότητα νερού, που με το βράσιμο γίνεται ατμός και αποστειρώνει. Πιο ακριβή ως αρχική επένδυση, η λύση αυτή είναι οικονομικότερη στη χρήση από τη μέθοδο της χημικής αποστείρωσης.


•Χημική αποστείρωση: Στη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνται αποστειρωτικές ταμπλέτες ή υγρό. Το αποστειρωτικό διάλυμα ετοιμάζεται στο ειδικό δοχείο όπου διαλύονται η ταμπλέτα ή το υγρό στην αναλογία που ορίζει ο κατασκευαστής. Τα αντικείμενα τοποθετούνται με τρόπο ώστε να μην παγιδευτούν φυσαλίδες αέρα και παραμένουν στο διάλυμα τουλάχιστον για όσο διάστημα συμβουλεύουν οι οδηγίες χρήσης της συσκευής (συνήθως 30 λεπτά). Προτού χρησιμοποιηθούν πρέπει να ξεπλένονται με βρασμένο (δηλαδή αποστειρωμένο) νερό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσεως του συγκεκριμένου συστήματος. Για να διατηρηθούν τα μπιμπερό αποστειρωμένα ώσπου να τα χρησιμοποιήσετε, φυλάξτε τα στη συσκευή αποστείρωσης ή στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου