Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Η πρώτη επαφή με τις μπογιές

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου το παιδί κάνει την πρώτη απόπειρα να σχεδιάσει. Ίσως σας καταπλήξει η ικανότητά του να κρατά το μολύβι. 

Η δημιουργικότητά του, ωστόσο, περιορίζεται στις μουτζούρες, πράγμα που πιθανόν να σας απογοητεύσει. Αν και μπορεί να μη δώσετε ιδιαίτερη σημασία στις μουτζούρες του παιδιού, για εκείνο η ικανοποίηση του μουτζουρώματος είναι από τους πιο στοιχειώδεις νόμους της ενστικτώδους ζωής.

Σε αυτή τη φάση πιθανόν να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε επιφάνεια για να μουτζουρώσει: τους τοίχους, τις ντουλάπες, το τραπεζομάντιλο. Εσείς σιγά σιγά θα το μάθετε να περιορίζεται στην κόλλα του χαρτιού.


Στην αρχή τα πρώτα μουτζουρώματα είναι ένα συνονθύλευμα γραμμών. Το παιδί αρχίζει να μουτζουρώνει συνήθως με γραμμές σαρώματος, που μοιάζουν δηλαδή να πηγαίνουν και να έρχονται. Προς το τέλος αυτού του χρόνου, αν παρατηρήσετε πιο προσεχτικά τις μουτζούρες του, θα διαπιστώσετε πως αρχίζει να κάνει τις πρώτες κυκλοειδείς γραμμές. Οι γραμμές αυτές μοιάζουν σαν να περιστρέφονται γύρω από έναν αόρατο πυρήνα αντίστροφα από τους δείκτες του ρολογιού. 


Γενικά, σε αυτή τη φάση το παιδί αγαπά να πειραματίζεται με τα υλικά ζωγραφικής, γι’ αυτό καλό είναι να μην περιορίζετε την αυτοέκρασή του. Προτιμήστε να το κοιτάτε χωρίς να παρεμβαίνετε ή να προσπαθείτε να του δείξετε τι να κάνει. 


Οι δαχτυλομπογιές είναι ένα υλικό που θα το ενθουσιάσει σε αυτή τη φάση. Για τις πρώτες απόπειρες ζωγραφικής προτιμήστε να του δώσετε μολύβια και κηρομπογιές αντί για μαρκαδόρους, καθώς τα πρώτα απαιτούν να βάλει περισσότερη δύναμη για να τα χειριστεί, πράγμα που βελτιώνει τη λεπτή κινητικότητα. 


Τα κατάλληλα παιχνίδια 


·Κουτιά και κύβοι διαφορετικού μεγέθους και χρώματος


·Κρίκοι που περνούν ο ένας μετά τον άλλον σε κάθετη ράβδο.


·Παιχνίδια με παράθυρα που κρύβουν κάτι και στοιχεία που πετάγονται.


·Κουτιά ταξινόμησης με τρύπες σε διάφορα σχήματα.


·Απλά μουσικά όργανα, π.χ. τύμπανο, μαράκες.


·Μεγάλα σε μέγεθος αυτοκινητάκια με επιβάτες.


Τα πρώτα απλά παζλ: πίνακας όπου προσαρμόζονται διαφορετικά σχήματα -κατά προτίμηση με λαβή.


·Λαστιχένια παιχνίδια που επιπλέουν στο μπάνιο.


·Παιχνίδια με ρόδες που μπορούν να σύρουν.


·Κουζινικά και κούκλες σε μέγεθος μωρού.


Βιβλία από χοντρό χαρτόνι με μεγάλες εικόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου