Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Το βούρτσισμα των δοντιών βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών!

Εμπόδιο στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών μπορεί να αποτελέσει η κακή στοματική υγεία. Μελέτη σε 163 παιδιά ηλικίας 2,5 έως 7 ετών έδειξε ότι

όσα αντιμετώπιζαν τερηδόνα είχαν σημαντικά χαμηλότερο ύψος και σωματικό βάρος ενώ παρατηρήθηκε ότι έπειτα από την αποκατάσταση των οδοντικών προβλημάτων αυξήθηκε το βάρος και το ύψος των παιδιών.
Η στοματική υγεία απειλείται σήμερα περισσότερο από ποτέ από τη συνήθεια πολλών νέων να πίνουν αντί για νερό και γάλα, αναψυκτικά, χυμούς και άλλα ροφήματα με ζάχαρη, η κατανάλωση των οποίων έχει πια φτάσει στη χώρα μας τα 780 εκατομμύρια λίτρα.
Οι αθλητές
Η τακτική αυτή είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη μεταξύ των αθλητών οι οποίοι υπερκαταναλώνουν σκευάσματα αναπλήρωσης υγρών και ηλεκτρολυτών που χάνονται κατά την άσκηση ή ενίσχυσης του οργανισμού με ενέργεια, βιταμίνες και αμινοξέα, αφού και η υπερκατανάλωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας ή διάβρωσης των δοντιών όσο καλά και προσεκτικά κι αν βουρτσίζουν οι ασκούμενοι τα δόντια τους.

Σύμφωνα με μελέτες, το 45% των αθλητών πίνουν πλέον λιγότερο από ένα λίτρο νερό την ημέρα, ενώ τα προβλήματα με τα δόντια τους είναι εξαιρετικά συχνά, παρ' ότι το 60% τα βουρτσίζουν τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
Επιπλέον, πρόβλημα αποτελεί και η υπερκατανάλωση αναψυκτικών, τα πρωτεία στην οποία έχουν οι ποδοσφαιριστές.

Αυτά ανέφεραν χθες επιστήμονες από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής, με αφορμή το 26ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο που αρχίζει τις εργασίες του στις 2 Νοεμβρίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, η κακή στοματική υγεία έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής και στην ηλικία τοποθέτησης της πρώτης τεχνητής οδοντοστοιχίας.

Σύμφωνα με μελέτη της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από ασθενείς που έβαλαν την πρώτη τεχνητή οδοντοστοιχία τους την τελευταία οκταετία, η μέση ηλικία τοποθέτησης είναι τα 55 έτη, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν κάπως περισσότερα οδοντικά προβλήματα απ' όσα οι άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου