Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Όταν το έμβρυο... καπνίζει

Το έχουμε ακούσει όλες μας άπειρες φορές, αξίζει όμως τον κόπο να το επαναλάβουμε: Το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το έμβρυο.
Δυστυχώς, πολλές μέλλουσες μητέρες αγνοούν αυτή την ιατρική υπόδειξη, θέτοντας σε κίνδυνο, όχι μόνο την κυοφορία, αλλά και την υγεία τού παιδιού τους. http://fe-mail.gr/pages/posts/health_nutrition/health_nutrition584.php 

Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αποβολή, αποκόλληση του πλακούντα, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου ή αυξημένη συγκέντρωση μονοξειδίου τού άνθρακα στο αίμα του. 
Κι αν μητέρα και παιδί, τη "γλιτώσουν" από όλους αυτούς τους κινδύνους και ο τοκετός έχει αίσιο τέλος, και πάλι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς μπορεί σύντομα να δούμε τα τραγικά αποτελέσματα του τσιγάρου στην πνευματική ανάπτυξη του νέου ανθρώπου που φέρνουμε στον κόσμο.
Σύγχρονες έρευνες, μάλιστα, αποδίδουν στο κάπνισμα σημαντικό ποσοστό των αιφνίδιων θανάτων και των πυρετικών σπασμών στη βρεφική ηλικία, ενώ το ενοχοποιούν και για διάφορες διαταραχές της συμπεριφοράς των παιδιών, όπως η αδυναμία συγκέντρωσης, η διάσπαση της προσοχής, η υπερκινητικότητα και η ανεξέλεγκτα παρορμητική συμπεριφορά. 
Τα νεογνά των καπνιστριών, λένε οι ειδικοί, μερικές φορές εμφανίζουν επίσης αυξημένη αρτηριακή πίεση μέχρι να κλείσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η διαταραχή αυτή φθάνει στα όρια της υπέρτασης. 
Σημαντικές επιπτώσεις, όμως, μπορεί να έχει το κάπνισμα και στην υγεία της ίδιας της μητέρας. Ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει πως οι φανατικές, και στην εγκυμοσύνη τους, καπνίστριες παρουσιάζουν ενίοτε ορμονικές διαταραχές που μπορεί να τους προκαλέσουν έντονο στρες, το οποίο, με τη σειρά του, ίσως επιφέρει ενδοκρινικές διαταραχές. 
Οι ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν πως οι γυναίκες που διακόπτουν το κάπνισμα αμέσως μόλις αντιληφθούν την εγκυμοσύνη τους, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και του τοκετού (τουλάχιστον οφειλόμενα σε αυτόν τον αρνητικό παράγοντα) και γεννούν υγιή παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου