Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Τεχνητό πάγκρεας για τις διαβητικές εγκύους

Όπως είναι γνωστό, η κύηση για γυναίκες με προβλήματα διαβήτη Τύπου 1 μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνη,
καθώς οι ορμονικές διαταραχές δυσκολεύουν τη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, επιστήμονες στο Λονδίνο έκαναν μια ανακάλυψη που μπορεί να συμβάλλει στη σημαντική μείωση της θνησιγένειας, αλλά και των θανάτων ανάμεσα στις γυναίκες που περιμένουν παιδί.


Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έδειξαν πως ένα " τεχνητό πάγκρεας ", μπορεί να βοηθήσει τις εγκύους με διαβήτη Τύπου 1. Οι Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα αποκαλούμενο ως «κλειστής βαλβίδας σύστημα χορήγησης ινσουλίνης» σε 10 εγκύους με διαβήτη Τύπου 1 και διαπίστωσαν ότι παρείχε τη σωστή δόση ινσουλίνης την κατάλληλη στιγμή, που διατηρούσε σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο του αίματος και προστάτευε από επικίνδυνη αύξηση των επιπέδων του, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως μάλιστα δήλωσε η Έλεν Μέρφι από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, «το να ανακαλύψεις ένα τεχνητό πάγκρεας, που βοηθά στο να διατηρείται το σάκχαρο στο αίμα των γυναικών που περιμένουν παιδί, σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι ασφαλώς κάτι πολύ ελπιδοφόρο». Το ευρισκόμενο ακόμα σε πειραματικό στάδιο " τεχνητό πάγκρεας ", δημιουργήθηκε συνδυάζοντας, ένα μηχάνημα διαρκούς καταγραφής των επιπέδων της γλυκόζης που εισρέουν στην κυκλοφορία, με μία αντλία ινσουλίνης, που τώρα χρησιμοποιούνται ξεχωριστά από τους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου