Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Πώς κακοποιούν οι γονείς συναισθηματικά τα παιδιά


Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες όλο και περισσότερο προσπαθούν να αναδείξουν τις διαστάσεις της συναισθηματικής κακοποίησης των παιδιών από τους ίδιους του τους γονείς,
αφού έχει παρατηρηθεί ότι το παιδί που έχει υποστεί ψυχολογική κακοποίηση , αντιμετωπίζει προβλήματα ως ενήλικας.
Και επειδή οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι ποτέ δεν κακοποιούν το ανήλικο ή έφηβο παιδί τους, δείτε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- Η μοναχική μητέρα μιλά συνέχεια στο γιο της για τα δικά της προβλήματα, για τη μοναξιά της, ακόμη και για την έλλειψη ερωτικής ικανοποίησης στη ζωή της.
- Ο πατέρας κάνει την κόρη του «μικρή πριγκίπισσα» και εκείνη τον συνοδεύει παντού –σχεδόν ως παρτενέρ.
- Η μητέρα κοιμάται μαζί με το γιο της (ακόμη και σε ηλικία 7, 9 ή 11 ετών) με τη δικαιολογία ότι το παιδί φοβάται να κοιμηθεί μόνο του, ενώ στην πραγματικότητα εκείνη χρειάζεται ένα ζεστό σώμα δίπλα της.
- Ο πατέρας γίνεται πολύ αυστηρός με τις εξόδους της έφηβης κόρης «για να την προστατέψει», ενώ στην πραγματικότητα ζηλεύει τα φλερτ της.
- Η μητέρα υπονομεύει την ερωτική σχέση του γιου με μια γυναίκα, καθώς απειλούνται η κυριαρχία της και η ικανοποίηση των δικών της αναγκών.
- Όταν ο έφηβος ή ο νεαρός ενήλικας επιθυμεί να αποδεσμευτεί, να φύγει από το σπίτι, η μητέρα τού επιτίθεται: «θα πάθει η καρδιά μου...», «είσαι αχάριστος, εγωιστής».
 Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου