Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η χρήση του μάρσιπου


Είναι μία καλή λύση αλλά ελλοχεύει κινδύνους για το μωρό

Αν και οι μάρσιποι, δηλαδή οι πάνινοι σάκοι, με τους οποίους τα μωρά μεταφέρονται δεμένα πάνω στους γονείς, έχουν γίνει δημοφιλείς μόνο πρόσφατα στον δυτικό κόσμο, παρ' όλα αυτά έχουν βοηθήσει με τη μια ή την άλλη μορφή στη μεταφορά των μωρών σε άλλες κουλτούρες, από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις σημαντικοί λόγοι για τους οποίους ενδείκνυνται.

Πρώτον, τα μωρά είναι συνήθως χαρούμενα, όταν μετακινούνται με τον τρόπο αυτό. Απολαμβάνουν τη σταθερή, απαλή κίνηση και την επαφή με ένα ζεστό σώμα. Δεύτερον, τα μωρά τείνουν να κλαίνε λιγότερο την υπόλοιπη μέρα, αν τα τριγυρνάνε πολλές ώρες πάνω-κάτω, και αυτό γίνεται πιο εύκολα με τον μάρσιπο. Και τρίτον, οι μάρσιποι δίνουν στις μαμάδες και στους μπαμπάδες την ελευθερία να κάνουν τις καθημερινές δουλειές τους, ενώ μεταφέρουν το μωρό.

Αν όμως οι μάρσιποι είναι ένα δώρο στους σύγχρονους γονείς, μπορεί να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη. Αν επιλέξετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε έναν, να έχετε υπόψη σας τους εξής κινδύνους:

Το μωρό ζεσταίνεται υπερβολικά. Σε μια πολύ ζεστή μέρα, ακόμη και ένα μωρό που δεν φοράει σχεδόν τίποτα, μπορεί να «βράσει» σε έναν μάρσιπο, ιδίως σε έναν μάρσιπο που περιβάλλει τα πόδια, τις πατούσες και το κεφάλι του μωρού ή είναι φτιαγμένος από ένα χοντρό ύφασμα, όπως το κοτλέ. Μια τέτοια υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα στο κεφάλι, ακόμη και θερμοπληξία. Αν χρησιμοποιείτε μάρσιπο σε ζεστό καιρό ή σε χώρους με πολύ δυνατή θέρμανση ή σε οχήματα, θα πρέπει να ελέγχετε συχνά το μωρό για να είστε σίγουρη ότι δεν ιδρώνει και ότι το σώμα του δεν είναι πιο ζεστό από το δικό σας. Αν δείχνει να έχει ζεσταθεί πολύ, αφαιρέστε κάποια ρούχα ή βγάλτε το εντελώς από τον μάρσιπο.

Λιγότερα ερεθίσματα. Ένα μωρό που είναι πάντα χωμένο σε έναν μάρσιπο έχει περιορισμένο οπτικό πεδίο στο στήθος του ατόμου που το μεταφέρει ή σε ένα πρόσωπο αν κοιτάζει όλο προς τα πάνω. Έτσι, δεν έχει την ευκαιρία να βλέπει τον κόσμο. Αυτό δεν είναι σημαντικό πρόβλημα τις πρώτες βδομάδες της ζωής του, όταν το ενδιαφέρον ενός μωρού περιορίζεται συνήθως στις πιο βασικές υλικές ανέσεις, αλλά μπορεί να γίνει πρόβλημα, όταν είναι έτοιμο να διευρύνει τους ορίζοντές του. Ψάξτε να βρείτε έναν μετατρέψιμο μάρσιπο, με τον οποίο το μωρό να μπορεί να βλέπει προς τα μέσα, αν θέλει να πάρει έναν υπνάκο, ή να βλέπει προς τα έξω για να κοιτάει τον κόσμο. Επίσης, μπορείτε να περιορίσετε την παραμονή του στον μάρσιπο στις φορές που θα κοιμάται ή θα ηρεμεί, ενώ εσείς θα θέλετε να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα για άλλες δουλειές. Για τις άλλες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα καρότσι ή ένα παιδικό κάθισμα.

Πολύς ύπνος. Τα μωρά που μεταφέρονται σε μαρσίπους, τείνουν να κοιμούνται πολύ περισσότερο απ' όσο χρειάζονται. Αυτό έχει δύο ανεπιθύμητα αποτελέσματα: πρώτον, συνηθίζουν να λαγοκοιμούνται (για δεκαπέντε λεπτά όταν πετάγεστε στο μανάβικο, για είκοσι όταν πάτε βόλτα τον σκύλο) αντί να κοιμούνται για περισσότερες ώρες στο κρεβατάκι τους. Δεύτερον, μπορεί να είναι τόσο ξεκούραστα κατά τη διάρκεια της μέρας, ώστε να μην κοιμούνται πολύ τη νύχτα. Αν το μωρό σας κοιμάται αμέσως, όταν το βάζετε στον μάρσιπο, μην το κάνετε, εκτός και αν θέλετε να κοιμάται και να το κουβαλάτε για όσο χρόνο κοιμάται.

Το πολύ τράνταγμα. Το σβέρκο ενός μικρού μωρού δεν είναι αρκετά δυνατό ακόμη, για να στηρίζει το κεφάλι του, όταν συνέχεια κουνιέται πέρα-δώθε και πιέζεται πολύ. Αν και το να ασφαλίζετε το μωρό στον μάρσιπο, ενώ κάνετε τζόκιν, μπορεί να φαίνεται ως ιδανικός τρόπος για να γυμνάζεστε και να ευχαριστείτε και το μωρό σας, παρ' όλα αυτά το τράνταγμα μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Αντί γι' αυτό, δέστε το σε ένα καρότσι, όταν πάτε για τζόκιν. Θα το διασκεδάσετε περισσότερο και οι δυο σας.

Αν και η συνετή χρήση ενός μαρσίπου στήθους μπορεί να είναι καλή ιδέα και για τη μητέρα και για το μωρό, είναι πολύ νωρίς να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε έναν μάρσιπο πλάτης. Ένα μωρό δεν είναι έτοιμο γι' αυτό το είδος της μεταφοράς, μέχρι να μπορεί να κάθεται μόνο του.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου