Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Καισαρική τομή: Σας είναι απαραίτητη ή όχι;


Ένα τεστ μπορεί να σας πει με ακρίβεια και ασφάλεια αν χρειάζεται να κάνετε καισαρική τομή. Είναι ένα τεστ το οποίο σχετικά έγκαιρα λέει στις γυναίκες αν η πρόταση του γυναικολόγου τους για καισαρική είναι σωστή ή όχι.

Το τεστ, σύμφωνα με το BBC, αναπτύχθηκε από τη σουηδική εταιρεία Obstecare με βάση έρευνες Βρετανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αμνιακό υγρό, είναι απίθανο η έγκυος να γεννήσει φυσιολογικά. Ανάλογα με το επίπεδο του γαλακτικού οξέος, αποφασίζεται έγκαιρα η πραγματοποίηση της καισαρικής.
Οι παρατεταμένοι πόνοι της γέννας, που τελικά καταλήγει σε καισαρική, θεωρούνται μια οδυνηρή εμπειρία. Οι παρατεταμένες ωδίνες του τοκετού συμβαίνουν κατά μέσο όρο σε 10% των γεννήσεων, κυρίως κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού. Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο για αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από τη χορήγηση της ορμόνης ωκυτοκίνης, που βοηθά τη μήτρα να κάνει συσπάσεις, όμως δεν ανταποκρίνονται όλες οι γυναίκες σε αυτή την ορμόνη.
Οι μελέτες έδειξαν ότι η μήτρα παράγει γαλακτικό οξύ, όπως κάνουν οι υπόλοιποι μύες του σώματος, όταν «εργάζονται» σκληρά. Όταν όμως το γαλακτικό οξύ αυξηθεί πάνω από ένα επίπεδο, τότε αρχίζει να εμποδίζει τις συσπάσεις της μήτρας, γι' αυτό πλέον ενδείκνυται η πραγματοποίηση καισαρικής.
Σύμφωνα με την Obstecare, το τεστ -που ήδη δοκιμάζεται σε κλινικές της Σουηδίας, της Νορβηγίας και του Βελγίου- θα βοηθήσει τους γιατρούς να προσδιορίσουν πότε μία γυναίκα μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά και πότε όχι.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου