Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Φυσιολογική έναρξη του τοκετού ή τεχνητοί πόνοι;

Μία νέα επιδημιολογική μελέτη από τη Δανία εξέτασε αν είναι πιο συχνή η καισαρική τομή σε γυναίκες που υποβάλλονται σε τεχνητούς πόνους σε σχέση με εκείνες που ξεκινούν να κάνουν ωδίνες από μόνες τους. Συνολικά, μελετήθηκαν πάνω από 230,000 τοκετοί μεταξύ των ετών 2004-2009.

Η έρευνα έδειξε ότι οι τεχνητοί πόνοι σε γυναίκες χωρίς κάποιο ιατρικό πρόβλημα δεν αυξάνουν την πιθανότητα καισαρικής τομής, εφόσον η γυναίκα έχει συμπληρώσει 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης (1 εβδομάδα πριν την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού). Αυτό φαίνεται να ισχύει τόσο για τις γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει καθώς και για όσες γεννούν το πρώτο τους παιδί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έχει ιδιαίτερη απήχηση στην Ελληνική μαιευτική πρακτική των ημερών μας. Χωρίς να υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα νούμερα γύρω από την πρακτική της πρόκλησης τοκετού – τεχνητών πόνων – στα ελληνικά μαιευτήρια, είναι γνωστό ότι οι περισσότερες έγκυες θα έρθουν προγραμματισμένα στην κλινική για τεχνητούς πόνους μετά από σύσταση του θεράποντα ιατρού τους. Με βάση την πρόσφατη δημοσίευση, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η πρακτική αυτή δεν επιβαρύνει τη γυναίκα αφού δεν οδηγεί συχνότερα στο δρόμο του νυστεριού.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα κατά της ρουτίνας της πρόκλησης τοκετού σε όλες τις γυναίκες:
  • Όσο νωρίτερα γίνεται η πρόκληση, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα αποτυχίας της πρόκλησης και, επακόλουθα, ανάγκης για καισαρική τομή. Σε αυτό άλλωστε συμφωνεί και η νέα μελέτη – για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε πρόκληση προ των 39 συμπληρωμένων εβδομάδων κύησης.
  • Η διαδικασία πρόκλησης είναι μια αργή διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 1-2 ημέρες, εφόσον ο ιατρός έχει την απαραίτητη υπομονή. Αντίθετα, όταν η γυναίκα έρχεται σε εγκατεστημένο τοκετό, το μωρό αναμένεται να γεννηθεί σύντομα.
  • Η διαδικασία πρόκλησης προϋποθέτει χρήση φαρμάκων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν περιστασιακά σε παρενέργειες ή επιπλοκές.
  • Η διαδικασία πρόκλησης αυξάνει την πιθανότητα να χρειαστεί επισκληρίδιος αναλγησία.
  • Η διαδικασία της πρόκλησης είναι μια ιατρική διαδικασία που απέχει πολύ από έναν φυσικό τοκετό. Συνεπώς, δεν είναι κατάλληλη για γυναίκες που επιθυμούν μια όσον το δυνατόν πιο φυσική εμπειρία τοκετού.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου