Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η αφαίρεση των αμυγδαλών στην παιδική ηλικία


Παρά τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της, η αφαίρεση των αμυγδαλών στα παιδιά είναι πολύ συνηθισμένη.
Κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή μισό εκατομμύριο παιδιά. Ομως οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει κάτι που μοιάζει με ανεξήγητη παρενέργεια της εγχείρησης: τα παιδιά που χειρουργούνται διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα.

Με την πρώτη ματιά, αυτό μοιάζει παράλογο. Οι αμυγδαλές συνήθως αφαιρούνται αφού πρώτα διογκωθούν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με το σωματικό βάρος; Μερικοί ειδικοί πιστεύουν πως οι πρησμένες αμυγδαλές προκαλούν δυσκολίες στην κατάποση, με συνέπεια το παιδί να τρώει λιγότερο, αλλά όταν αυτές αφαιρούνται, σταματάει ο πόνος και αρχίζει να τρώει πολύ, οπότε παχαίνει.

Οποια κι αν είναι η αιτία, πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την αμυγδαλεκτομή με την αύξηση του σωματικού βάρους. Η πιο πρόσφατη και λεπτομερής έκθεση επί του θέματος δημοσιεύθηκε προ μηνών στην επιθεώρηση «Otolaryngology – Head and Neck Surgery». Aναλύθηκαν τα στοιχεία 11 προγενέστερων μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 1.549 παιδιά, τα οποία παρακολούθησαν οι ερευνητές για χρονικό διάστημα έως επτά χρόνια.

Οπως έδειξε η μελέτη, το βάρος που πήραν με το πέρασμα του χρόνου όσα παιδιά είχαν χειρουργηθεί ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο για την ανάπτυξή τους.

Ωστόσο, ούτε αυτή ούτε άλλες μελέτες αποδεικνύουν πως η αμυγδαλεκτομή είναι η αιτία της υπέρμετρης αύξησης της βάρους. Εως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα, οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να παρακολουθούν το βάρος του παιδιού τους μετά την αμυγδαλεκτομή.
 tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου