Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Τι είναι η ερυθρά;

Τι είναι η ερυθρά; 

Η ερυθρά, όπως και η  ιλαρά, μεταδίδεται μέσω ενός ιού, από τη στενή επαφή ή το φτέρνισμα και το βήχα. Στα παιδιά είναι μια ήπια ασθένεια, που ενδέχεται να περάσει απαρατήρητη. Συνήθως είναι πιο βαριά σε εφήβους και ενηλίκους. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μόλυνση του αγέννητου παιδιού, όταν ο ιός παράγει το σύνδρομο της συγγενούς ερυθράς. Η περίοδος επώασης διαρκεί 14-21 ημέρες. Πώς εκδηλώνεται;Η ερυθρά παράγει ένα ήπιο εξάνθημα, που έχει τη μορφή μικρών ερυθρών κηλίδων, οι οποίες εμφανίζονται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Το εξάνθημα αρχίζει να υποχωρεί ύστερα από 1-3 ημέρες. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πυρετό, πονόλαιμο, μυαλγίες και διογκωμένους οπισθοωτιαίους λεμφαδένες. 

Η σοβαρότερη επιπλοκή της ερυθράς προκύπτει, όταν μια γυναίκα προσβληθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Η νόσος μεταδίδεται στο έμβρυο από τη μητέρα και μπορεί να προκαλέσει δυσμορφίες στον εγκέφαλο, στα μάτια, στα αυτιά, στην καρδιά και σε άλλα όργανα. Ενδέχεται να προκαλέσει μέχρι και θάνατο του εμβρύου. Οι πιθανότητες να προκύψουν οι παραπάνω επιπλοκές είναι πολύ μεγάλες (80%). 

Άλλες επιπλοκές της ερυθράς είναι οι αρθραλγίες, η θρομβοκυτταροπενία (χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων) και η εγκεφαλίτιδα. 
Η ερυθρά, όπως και η Πώς αντιμετωπίζεται; Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ερυθρά. Τα συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος και οι μυαλγίες, αντιμετωπίζονται με ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη. Δεν υπάρχει θεραπεία ούτε για το προσβεβλημένο έμβρυο, και οι βλάβες που υφίσταται είναι μη αναστρέψιμες και μόνιμες.

Και σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη μέσω του τριδύναμου εμβολίου. Προτού μείνετε έγκυος, μπορείτε να κάνετε μια απλή εξέταση αίματος, που εξακριβώνει αν έχετε περάσει την ερυθρά. Αν διατρέχετε κίνδυνο να μολυνθείτε, θα πρέπει να κάνετε αμέσως το τριδύναμο εμβόλιο MMR. Δεν μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο, αν είστε έγκυος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου