Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Στη νοημοσύνη του παιδιού επιδρά το στρες της εγκύου

Επιπτώσεις στη διανοητική ανάπτυξη των παιδιών μπορεί να επιφέρει το στρες της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση American Academy of Child and Adolescent Psychiatry το έντονο στρες κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να επηρεάσει την εμβρυϊκή ανάπτυξη, αλλά ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στην γνωστική λειτουργικότητα του παιδιού. 


Στην έρευνα που έγινε από τον Δρ Ντέιβιντ Λαπλαντε και τους συνεργάτες του στο Νοσοκομειακό Ερευνητικό Κέντρο «Ντάγκλας» του Καναδά καταγράφηκε η διανοητική και λεκτική ανάπτυξη 89 παιδιών, ηλικίας πέντε ετών, των οποίων οι μητέρες ήταν έγκυες κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας πάγου στο Κεμπεκ, η οποία άφησε εκατομμύρια κατοίκους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.


Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η λεκτική ανάπτυξη και ο προφορικός δείκτης νοημοσύνης έτειναν να είναι χαμηλότερα στα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν αντιμετωπίσει στρες κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, δηλαδή που είχαν ζήσει πολλές μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, που είχαν υποχρεωθεί να μείνουν σε κάποιο.


Όλα τα παιδιά ήταν εντός φυσιολογικής κλίμακας ευφυΐας και λεκτικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι το προγεννητικό στρες μπορεί να έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση ανάπτυξης στις εγκεφαλικές δομές, ειδικά όσων σχετίζονται με τη γλώσσα και τις προφορικές ικανότητες. 


Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το σοβαρό προγεννητικό στρες επηρεάζει την παιδική διανοητική ανάπτυξη. Αλλά ο ισχυρισμός επιβεβαιώθηκε ακόμη και όταν οι επιστήμονες μελέτησαν το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, το εισόδημα και την απασχόληση, που από μόνα τους σχετίζονται ανεξάρτητα με το σκορ αντίληψης των παιδιών. 


Προς το παρόν, πάντως, οι ειδικοί κατέληξαν πως έκθεση στα αυξημένα επίπεδα του αντικειμενικού προγεννητικού στρες μπορεί να τροποποιήσει την εμβρυϊκή νευροανάπτυξη, επηρεάζοντας την έκφραση των νευρο-συμπεριφορικών ικανοτήτων του παιδιού στα πρώτα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου