Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Κολπικά υγρά και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Οι λευκές, γαλακτώδεις εκκρίσεις με ήπια οσμή είναι φυσιολογικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Μοιάζουν πολύ με τα υγρά που έχουν πολλές γυναίκες πριν από την έμμηνο ρήση τους. Επειδή αυξάνονται μέχρι τη γέννα και μπορεί να είναι αρκετά, μερικές γυναίκες αισθάνονται πιο άνετα αν φοράνε σερβιετάκι υγιεινής κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης.

Καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε ταμπόν γιατί μπορεί να μεταφέρουν ανεπιθύμητα μικρόβια στον κόλπο σας. Πάντως τα κολπικά υγρά δεν πρέπει να σας ανησυχούν. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τη γεννετική περιοχή καθαρή και στεγνή. Μην κάνετε ντους για να αισθανθείτε πιο καθαρή. Τα ντους διαταράσσουν τη φυσιολογική ισορροπία των μικροοργανισμών στον κόλπο και μπορεί να οδηγήσουν σε βακτηριακή κολπίτιδα ή να πιέσουν αέρα προς τον κόλπο, πράγμα το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο στην εγκυμοσύνη.




Η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για αυτοδιάγνωση ή θεραπεία π.χ. μιας κολπικής μόλυνσης. Ακόμα κι αν είχατε κολπικές μολύνσεις στο παρελθόν, ακόμα κι αν γνωρίζετε τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης, αυτή τη φορά θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας. Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί απο τη μόλυνση που έχετε. Αν έχετε κάποια μόλυνση από μύκητες, οι οποίοι θα μπορούσαν να μεταδοθούν στο μωρό σας κατά τη διάρκεια του τοκετού με τη μορφή μυκωτικής στοματίτιδας (μυκητιάση στο στόμα που θεραπεύεται πολύ εύκολα), ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει κοπλικά υπόθετα ή ζελ, αλοιφές ή κρέμες που εισάγονται με απλικατέρ. Δυστυχώς, τα φάρμακα μπορούν να εξαλείψουν τη μόλυνση μόνο προσωρινά. Η μόλυνση συχνά επανέρχεται μέχρι τη γέννα, και μπορεί να χρειάζεται επανειλημμένα θεραπεία. Αν η αιτία των συμπτωμάτων είναι βακτηριακή κολπίτιδα, είναι ουσιαστική η άμεση θεραπεία με φάρμακα από το στόμα, που είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.


Μπορείτε να επισπεύσετε την ανάρωση και να προλάβετε μια εκ νέου μόλυνση, διατηρώντας την περιοχή των γεννητικών οργάνων καθαρή και στεγνή. Αυτό θα το πετύχετε με σχολαστική υγιεινή, ειδικά όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Πρέπει να σκουπίζεστε πάντα από μπρος προς τα πίσω, καλό ξέβγαλμα της κολπικής περιοχής μετά το σαπούνισμα, αποφεύγετε την έκθεση σε αρωματικά σαπούνια, αφρόλουτρα και αρώματα που προκαλούν ερεθισμό. Να χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα, αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια, αθλητικές φόρμες και κορμάκια, ειδικά αν δεν είναι βαμβακερά.



Αν αποδειχθεί ότι η μόλυνση μεταδίδεται σεξουαλικά, συνιστάται γενικά η αποφυγή της επαφής ώσπου να απαλλαγείτε και εσείς και ο συντροφός σας από τη μόλυνση. Μπορεί μα σας συστηθεί η χρήση προφυλακτικών για το υπόλοιπο διάστημα της εγκυμοσύνης σας. Για να αποφύγετε εκ νέου μόλυνση, προσέχετε να αποφεύγετε τη μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό προς τον κόλπο με τα δάχτυλα, το πέος ή τη γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου