Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Διατροφή παιδιού προσχολικής ηλικίας (1-5 χρονών)

Τα υγιεινά ενδιάμεσα σνακ


To πρόγευμα !!
 
Ιδέες για πρόγευμα :


1 φλιτζάνι γάλα , ψωμάκι αλειμμένο με τυρί , 1 φέτα χαμ, ψιλοκομμένα λαχανικά.

Δημητριακά προγεύματος με γάλα και 1 μπανάνα κομμένη μέσα.

Δημητριακά προγεύματος με γιαούρτι και 1 ποτήρι χυμό.

Αυγό βραστό, ψωμί και 1 φλιτζάνι γάλα.

Πολλοί γονείς παραπονιούνται πως τα παιδιά τους αρνούνται να πάρουν πρόγευμα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να πιουν ένα ποτήρι γάλα και να φάνε το σάντουιτς τους το πρώτο διάλειμμα στο σχολείο. Αποφεύγετε τα γαλατάκια με γεύσεις αφού είναι πλούσια σε ζάχαρη



Ας μην ξεχνούμε πόσο σημαντικό είναι το πρόγευμα για μας και τα παιδιά μας, αφού είναι αυτό που θα μας δώσει τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειαζόμαστε μέχρι το μεσημέρι και θα δώσει τέλος στη νηστεία των 10-12 ωρών από τον βραδινό μας ύπνο. Ένα σωστό πρόγευμα περιλαμβάνει: (α) μια τροφή από την ομάδα των "δημητριακών και αμυλούχων λαχανικών " - δηλαδή δημητριακά προγεύματος ή ψωμί ή φραντζολάκι , (β) μια τροφή ή από την ομάδα του "γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων " ή από την "ομάδα κρέατος" - δηλαδή γάλα , τυρί , χαλούμι , γιαούρτι, αυγό , αλλαντικά, και (γ) μια τροφή από την ομάδα των "φρούτων και λαχανικών "- δηλαδή χυμό ή φρούτο. 


Τα ενδιάμεσα γεύματα (σνακ) είναι σημαντικά και απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή του παιδιού και μπορούν να προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, φτάνει να είναι υγιεινά. Υγιεινά ενδιάμεσα σνακ μπορεί να είναι: 
-το γάλα. 
-τα δημητριακά προγεύματος με γάλα. 
-κρέμα φτιαγμένη με γάλα και αραβόσιτο. 
-γιαούρτι σκέτο ή του φρούτου (μπορείτε να κόψετε φρούτα στο σκέτο γιαούρτι π.χ. μπανάνα). 
-ψωμί/κράκερ με: τυρί ή χαλούμι ή χαμ. 
-χυμός φρούτου "χωρίς πρόσθετη ζάχαρη". 
-μικρό κομμάτι κέικ με λίγη ζάχαρη φτιαγμένο. 
-Φρούτα. 
-Φρουτοσαλάτα. 
-μιλκσέικ με φρέσκα φρούτα και γάλα. 
-Ποπκόρν. 

Τα παιδιά έρχονται βέβαια και σε επαφή με ποικιλία άλλων τροφών, που μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία τους π.χ. σοκολάτες, γαριδάκια, αλλά που δεν μπορείτε να τους τα απαγορεύσετε τελείως. Προσπαθήστε να τα προσφέρετε με μέτρο, δηλαδή μια με δύο φορές την βδομάδα, ανάλογα, και σε ώρα που να μη συμπίπτει με την ώρα του γεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου