Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Επιλόχειος κατάθλιψη: Μάθε και αντιμετώπισέ την

Τα τελευταία χρόνια η επιλόχειος κατάθλιψη τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και οι περισσότεροι μαιευτήρες προτείνουν στις ετοιμόγεννες να μιλήσουν με έναν ειδικό προτού γεννήσουν. Η ψυχολογική κατάσταση της ετοιμόγεννης είναι αυτή που παίζει το σημαντικότερο ρόλο της εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης.Διαβάστε παρακάτω δέκα συμβουλές που προτείνει η συντακτική ομάδα του healthier world.gr και μπορεί να να βοηθήσουν τις μέλλουσες μητέρες.

-Διατηρήστε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή καθώς και επαρκείς ώρες ύπνου , σημαντικά στοιχεία για την καλή φυσική σας κατάσταση.

-Ασκηθείτε για τουλάχιστον 15 λεπτά της ώρας καθημερινά ώστε να έχετε καλή διάθεση και καλύτερο έλεγχο του σώματός σας.
-Αποφύγετε να πάρετε κρίσιμες αποφάσεις για σημαντικά θέματα της ζωής σας τις ημέρες γύρω από τον τοκετό και κρατηθείτε μακριά από εντάσεις του περιβάλλοντός σας.
-Ενημερώστε εκ των προτέρων το ιατρικό περιβάλλον αν επιθυμείτε επισκληρίδιο αναισθησία κατά την διάρκεια του τοκετού ή για κάτι άλλο ή ακόμη και για το αν επιθυμείτε απόλυτη ησυχία κατά την διάρκεια αυτής της ώρας.
-Εξασφαλίστε ότι θα έχετε επαρκή ψυχολογική υποστήριξη κατά την διάρκεια του τοκετού από τον σύντροφο, τους γονείς ή άλλο προσφιλές πρόσωπο.
-Προετοιμαστείτε τόσο πνευματικά όσο και ψυχολογικά για την επερχόμενη μητρότητα ώστε να μειωθούν τυχόν φόβοι ή ανησυχίες σας. Διαβάζοντας βιβλία ή άρθρα και συζητώντας με άλλες μητέρες για τις εμπειρίες τους θα σας τονώσουν το ηθικό και θα σας λύσουν πιθανές απορίες.
-Κανονίστε να έχετε βοήθεια στο σπίτι για το μαγείρεμα ,την καθαριότητα ή τα ψώνια για το διάστημα αμέσως μετά τον τοκετό ώστε να μην χρειάζεται να φροντίσετε για όλα αυτά στην κατάστασή σας.
-Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό χρειάζεστε ισχυρή ψυχολογική υποστήριξη. Είτε πρόκειται για τον σύντροφό σας , είτε για την πατρική οικογένεια ,είτε για φίλους , θα νιώσετε καλύτερα αν υπάρχει κάποιος να σας ακούσει.
-Η παρακολούθηση ομάδας υποστήριξης μητέρων μπορεί να κάνει θαύματα. Μιλώντας με άλλες γυναίκες με παρόμοιες εμπειρίες θα σας κάνει να νιώσετε λιγότερο μόνη και θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου