Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Η Φροντίδα του Βρέφους

Η ξεκούραση, η χαρά και η χαλάρωση που προσφέρει το μπάνιο στο μωρό σας το μετατρέπει αυτομάτως από καθημερινή ρουτίνα σε απολαυστική τελετουργία.
Το μπάνιο του μωρού δεν εξασφαλίζει μονάχα την υγιεινή, την καθαριότητα και την ευεξία του. Κάνει κι εσάς πιο χαρούμενη, παρά τις πολλές μητρικές κι όχι μόνο υποχρεώσεις, καθώς απολαμβάνετε μερικές στιγμές παιχνιδιού και τρυφερότητας. Το υδάτινο περιβάλλον αποτελεί το φυσικό χώρο ενός νεογέννητου κι έτσι τις περισσότερες φορές ο μόνος που πρέπει να εξοικειωθεί με την διαδικασία του μπάνιου είστε… εσείς!

Τα πρώτα μπανάκια
Τις πρώτες ημέρες σχεδόν επιβάλλεται να έχετε τη βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου μέχρι να νιώσετε σίγουρη για τον εαυτό σας, ενώ μπορούν να περάσουν ακόμη και 15 ημέρες πριν κάνετε το πρώτο ολοκληρωμένο μπάνιο στο μωρό σας, μέχρι δηλαδή να έχει επουλωθεί εντελώς ο ομφαλός του. Το μικρό μέγεθος και το βάρος του νεογέννητου σας επιτρέπει να το πλένετε οπουδήποτε χωρίς να το βυθίζετε μέσα στο νερό. Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος είναι να το κρατάτε μπρούμυτα με το αριστερό σας χέρι κάτω από τη βρύση του νιπτήρα έχοντας το δεξί σας χέρι ελεύθερο για να το σαπουνίσετε. Καλό είναι να πλένετε πρώτα το κεφαλάκι του μωρού, ώστε μετά να ασχοληθείτε μόνο με το σώμα του. Ρυθμίστε από πριν τη θερμοκρασία γύρω στους 37°C καθώς και τη ροή του νερού και σκεπάστε με μία πετσέτα τη βρύση για να μην ακουμπήσει το μωρό κατά λάθος.
Κρατήστε το μπρούμυτα στο αριστερό σας χέρι, περνώντας την παλάμη σας κάτω από την λεκάνη του και κρατώντας τον αριστερό του μηρό. Στηρίξτε το σώμα του κατά μήκος του πήχη σας, φέρνοντας το σημείο κοντά στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα σας στο στέρνο του και αφήνοντας το κεφαλάκι του από την έξω πλευρά του χεριού σας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζετε και την προστασία του ομφαλού του, καθώς δε θα πέφτει νερό απευθείας επάνω στο ευαίσθητο αυτό σημείο. Επίσης, δεν πρέπει να πηγαίνει νερό στο προσωπάκι του, κάτι που συνήθως είναι ενοχλητικό ακόμη και στα μωρά που αγαπούν το νερό. Χρησιμοποιήστε ένα πολύ απαλό αφρόλουτρο και μην παραλείψετε να περάσετε από όλες τις πτυχές του δέρματος του. Εάν το μωράκι δείχνει ευχαριστημένο, κρατήστε το λίγη ώρα κάτω από το νερό όταν το ξεπλένετε. Το μασάζ του ζεστού νερού στην πλατούλα του είναι ιδιαίτερα απολαυστικό και χαλαρωτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου