Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Προφυλάξεις από διάφορους κινδύνους

Το παιδί των τριών χρόνων εξακολουθεί να έχει άγνοια του κινδύνου και να είναι επιρρεπές στα ατυχήματα. 

Τώρα όμως είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει η εκπαίδευση πώς θα προστατεύεται από τα ατυχήματα. Θα πρέπει από εδώ και πέρα να εξηγείτε στο παιδί τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται και τι είναι επικίνδυνο. Μέρα με τη μέρα καταλαβαίνει όλο και περισσότερο και μαθαίνει να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει τους κινδύνους. Κάποιες φορές το μαλώνετε κι άλλες το επιβραβεύετε. 
Πάντως, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει και ο παραδειγματισμός από τους μεγάλους.
Κάθε φορά, ωστόσο, που περιορίζετε το παιδί και του λέτε «μη», «όχι» ή «πρόσεχε», θα πρέπει να του δίνετε και μια απλή εξήγηση. 
·Εξηγήστε του γιατί είναι επικίνδυνο ένα ψαλίδι ή το μαχαίρι, καθώς μπορεί με αυτά να κοπεί και να πονέσει. 
·Αφήστε το να πιάσει το φλιτζάνι με το ζεστό καφέ, για να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η λέξη «καίει».
·Εξηγήστε του ότι την ώρα του μπάνιου πρέπει να κρατά σταθερά τα ποδαράκια, γιατί μπορεί να γλιστρήσει και να χτυπήσει. 
·Αφήστε το να ανέβει και να κατέβει μόνο του τις σκάλες, αλλά υπενθυμίστε του να κρατιέται από τον τοίχο ή το κάγκελο, ειδικά όταν κατεβαίνει.
Επιμείνετε να σας κρατά το χέρι, όταν περπατάτε στο δρόμο, γιατί κινδυνεύει από τα αυτοκίνητα. Εξηγείτε πάντα με απλό τρόπο τους κινδύνους χωρίς υπερβολές και χωρίς να φοβίζετε το παιδί. Μην είστε υπερβολικοί υπερπροστατεύοντας το παιδί. Αφήστε το να μάθει και λίγο από τα λάθη του. 
Εκεί που δεν θα πρέπει να χαλαρώσετε είναι με οτιδήποτε μπορεί το παιδί να βάλει στο στόμα του. Είναι δύσκολο να του εξηγήσετε γιατί δεν πρέπει να φάει ή να πιει κάτι που πίνετε εσείς, π.χ. φάρμακα. Μπορεί να σας φαίνεται μεγάλο, όμως η συνήθεια να βάζει πράγματα στο στόμα του δεν κόβεται στα τρία, όπως κάποιοι γονείς νομίζουν. 
Έτσι πολλά καθημερινά είδη που μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρει το παιδί μέσα στο σπίτι, όπως νομίσματα, κουμπιά, οινοπνευματώδη ποτά, χάπια, σιρόπια, αλοιφές, ξηροί καρποί, μικροσκοπικά παιχνίδια ή τα κομμάτια τους μπορεί να μετατραπούν σε παγίδες κινδύνου για τα παιδιά. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση ελέγχετε πάντα το περιβάλλον, στο οποίο βρίσκεται το παιδί κρατώντας μια στοιχειώδη επίβλεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου