Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Φροντίδα μαλιών και δοντιών

Τα μαλιά μεγαλώνουν περίπου ένα εκατοστό το μήνα, αλλά τα παιδιά δεν έχουν καθόλου μαλιά στους πρώτους 12 μήνες, 

ενώ άλλα έχουν τόσα πολλά ώστε να χρειάζονται τακτικό κόψιμο. Το λούσιμο ίσως δυσκολέψει τους γονείς, αφού στα περισσότερα παιδιά δεν αρέσει να πιτσιλίζεται το πρόσωπό τους με νερά καi φοβούνται μήπως μπει σαμπουάν στα μάτια τους.

Τα μωρά λούζονται πιο εύκολα μέσα στη μπανιέρα. Καλύτερα είναι το μωράκι να ξαπλώνει μέσα στη μπανιέρα ώστε τα μαλιά του να βραχούν μέσα στο νερό. Μόλις σηκωθεί, σαπουνίστε τα γρήγορα και ξεβγάλτε τα με το ντους, ενώ θα γέρνει το κεφάλι του προς τα πίσω. Επίσης μπορείτε να του φορέσετε μια ειδική πλαστική κορδέλα που μπαίνει γύρω-γύρω στις ρίζες των μαλιών και προστατεύει από το νερό και το σαμπουάν. Για να το ευχαριστηθεί περισσότερο, αφήστε το να βρέξει μόνο του τα μαλιά του. Αν φοβάται να βρέξει το πρόσωπό του, βρέξτε το δικό σας πρόσωπο για να του δείξετε ότι δεν πρέπει να φοβάται. Αν τίποτα από αυτά δεν έχει αποτέλεσμα και το παιδί σας δεν θέλει με κανένα τρόπο να το λούσετε, κόβετε τα μαλιά του κοντά και τα σφουγγίζετε με ένα υγρό σφουγγάρι μέχρι να ξεπεράσει το φόβο.

Απαραίτητο επίσης στα μαλιά του παιδιού σας είναι το βούρτσισμα. Τα μαλιά του παιδιού πρέπει να βουρτσίζονται συχνά για να μη μπερδεύονται. Αν τα πλέκετε κοτσιδάκια, προσέξτε να μη τα τραβάτε πολύ γιατί μπορεί να προκαλέσετε τριχόπτωση. Αν τα μαλιά του παιδιού είναι μακριά ή σγουρά χρησιμοποιείτε μαλακτικό μετά το λούσιμο για να ξεμπερδεύονται εύκολα. Μην τα τραβάτε δυνατά και σκουπίστε τα ελαφρά με την πετσέτα τόσο ώστε να απορροφηθεί η υγρασία. Αν είναι ακόμα μπερδεμένα, χρησιμοποιήστε ένα μαλακτικό σε σπρέι που δεν θέλει ξέβγαλμα και διαλέξτε μια χτένα με αραιά δόντια.

H φροντίδα των δοντιών


Τα περισσότερα παιδιά έχουν τρία ή τέσσερα δόντια όταν γίνουν 12 μηνών και όλα τα 20 πρώτα δόντια όταν γίνουν τρίων ετών. Μερικά όμως βγάζουν τα πρώτα τους δόντια μετά το πρώτο έτος. Τα πρώτα δόντια του παιδιού σας είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα και πρέπει να δέχονται τη σωστή περιποίηση. Τα χαλασμένα δόντια θα του προκαλέσουν πονόδοντο και χρειάζονται σφράγισμα ή εξαγωγή. Αν τα πρώτα δόντια πέσουν πολύ γρήγορα, τα διπλανά μπορεί να μετακινηθούν κοντά το ένα στο άλλο, αφήνοντας λιγότερο χώρο για τα μόνιμα που θα βγούν. Αυτό μπορεί να κάνει τα δόντια στραβά και το παιδάκι θα χρειαστεί να βάλει σιδεράκια ή να κάνει κάποιες εξαγωγές αργότερα.


Όταν τα δόντια δεν καθαρίζονται σωστά μαζεύουν πλάκα, δηλαδή ένα συνδυασμό βλέννας, τροφών και βακτηρίων. Όταν τα βακτήρια έρθουν σε επαφή με τα κατάλοιπα των τροφών, ιδιαίτερα τη ζάχαρη, παράγεται οξύ. Αν αυτό δεν ξεπλυθεί, προσβάλλει το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας μικρές τρύπες ή κοιλότητες που μπορούν να οδηγήσουν στη σήψη.


Το φθόριο δυναμώνει τα δόντια και τα προστατεύει από την τερηδώνα. Είναι συστατικό σε πολλές οδοντόκρεμες και σε ορισμένες χώρες προστίθεται και νερό.Οι παιδικές οδοντόπαστες με φθόριο περιέχουν μικρότερες ποσότητες φθορίου επειδή πολλές φορές τα παιδιά καταπίνουν την οδοντόπαστα. Αρχίστε να καθαρίζετε τα δόντια του παιδιού σας μόλις πρωτοβγούν. Ο καλύτερος τρόπος είναι να το καθίσετε στην αγκαλιά σας με το κεφάλι του να ακουμπά στο στήθος σας, ή να σταθείτε πίσω του και να γείρετε το κεφάλι του προς τα πάνω. Χρησιμοποιείτε μια μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα όχι μικότερη από το μέγεθος ενός μπιζελίου. Βουρτσίστε τα δόντια με μικρές κυκλικές κινήσεις καλύπτοντας τις εξωτερικές, εσωτερικές και επάνω επιφάνειές τους, καθώς και τα ούλα. Αντί να ξεπλύνετε το στόμα του με νερό, κάτι που θα μειώσει την ευεργετική επίδραση του φθορίου, αφήστε το απλά να φτύσει την οδοντόπαστα.

Αν δεν θέλει να του βουρτσίσετε τα δόντια, μπορείτε να του τα καθαρίσετε με το δάκτυλό σας, αφού το καλύψετε με ένα κομάτι υγρής γάζας και μια μικρή ποσότητα φθοριούχου οδοντόπαστας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να καθαρίσουν σωστά τα δόντια τους πριν τα δέκα τους χρόνια γι΄αυτό πρέπει να τα επιβλέπετε.

Τα ναι και τα όχι στα δόντια

•Βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας δύο φορές την ημέρα και κάθε φορά που θα φάει γλυκά,

•ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για τη ζάχαρη που περιέχουν,

•στα δύο χρόνια κάντε την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο,

•μην αφήνετε να κοιμάται πίνοντας χυμό απο το μπιμπερό,

•μη βουτάτε την πιπίλα σε οτιδήποτε γλυκό,

•μη του δίνετε να φάει ή να πιεί μετά το βραδυνό βούρτσισμα των δοντιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου