Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Μαμά μετά τα 35!

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των μωρών που γεννιούνται από γυναίκες άνω των 35 ετών.
 Πολλές γυναίκες της ηλικίας αυτής που δεν έχουν κάνει ακόμα παιδί αναρωτιούνται αν αυτό είναι επικίνδυνο. Βέβαια στην ζωή τίποτε δεν είναι τελείως ακίνδυνο και ούτε η εγκυμοσύνη.
Παρόλο που στις μέρες μας οι κίνδυνοι είναι πολύ μικροί ειδικά στις νέες ηλικίες με την πάροδο των χρόνων αυξάνονται. Ο μεγαλύτερος αναπαραγωγικός κίνδυνος που διατρέχουν οι γυναίκες σ' αυτές τις ηλικίες είναι μην μπορέσουν να μείνουν έγκυες λόγω μειωμένης γονιμότητας. Από τη στιγμή που το έχουν ξεπεράσει αυτό και έχουν μείνει έγκυες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν μωρό με το σύνδρομο Down.
Πιστεύεται ότι ο κίνδυνος να αποκτήσουν μωρό οι γυναίκες αυτής της ηλικίας με σύνδρομο Down και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι συνιθέστερος γιατί τα ωάρια τους είναι πιο γερασμένα και έχουν εκτεθεί περισσότερο σε ακτίνες Χ, φάρμακα κλπ. Βέβαια δεν είναι πάντα το ωάριο υπεύθυνο για τέτοιου είδους ανωμαλίες. Υπολογίζεται πως ένα ελάχιστο 25% των περιστατικών συνδρόμου Down σχετίζονται με μια ανωμαλία στο σπέρμα του πατέρα.
Αν και το σύνδρομο Down δεν μπορεί να προληφθεί προς το παρόν εντούτοις μπορεί να διαγνωσθεί στη μήτρα με προγεννητική διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές είναι πλέον ρουτίνα για τις γυναίκες των 35+, καθώς και για άλλες κατηγορίες υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με μη-φυσιολογικά αποτελέσματα στις εξετάσεις του είδους αυτού.
Υπάρχουν και άλλοι κίδυνοι που αυξάνονται με το πέρας της ηλικίας. Σε αυτές τις ηλικίες η γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει υψηλή πίεση, διαβήτη ή καρδιοαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης είναι πιο επιρρεπής σε αποβολή και πρόωρο τοκετό. Ο τοκετός, κατά μέσο όρο, διαρκεί περισσότερο και έχει ελαφρώς μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσει επιπλοκές οπότε η επιλογή της καισαρικής τομής είναι συνηθέστερη. Βέβαια όλα αυτά μπορούν να προληφθούν.
Εντούτοις τα τελευταία χρόνια οι όποιες επιπλοκές έχουν μειωθεί δραματικά και ο λόγος είναι από την μία ο ενδελεχής έλεγχος και από την άλλη η προσπάθεια των "μεγάλων" γυναικών να ελαχιστοποιήσουν ή και να εξαλείψουν τους κινδύνους ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των γιατρών τους. Η αξιολόγηση για γενετικές ανωμαλίες μπορεί να πραγματοποιηθεί στη μήτρα με απεικονιστικές και διαγνωστικές εξετάσεις οπότε ο κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών έρχεται στα ίδια επίπεδα με αυτά των νεώτερων γυναικών. Οι γυναίκες των 35+ αποδέχονται περισσότερο την  ιδέα της μητρότητας και φροντίζουν να έχουν μεγαλύτερη υπομονή και επιμονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου