«Παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη» χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την άρνηση άρσης της ασυλίας της Μιλένας Αποστολάκη για αδίκημα άσχετο με την κοινοβουλευτική της δραστηριότητα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποδοκιμάζει την ελληνική Βουλή για την πρακτική που ακολουθεί στην άρση της βουλευτικής ασυλίας. Με χθεσινή του απόφαση, το Δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση της άρσης της ασυλίας βουλευτών για ενέργειες που δεν σχετίζονται άμεσα με τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα παραβιάζει το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη των πολιτών οι οποίοι στρέφονται εναντίον βουλευτών.
Αφορμή για την απόφαση αυτή στάθηκε η προσφυγή στο ΕΔΑΔ του κ. Π. Συγγελίδηεπειδή η Βουλή των Ελλήνων δεν ενέκρινε την άρση της ασυλίας της πρώην συζύγου του, βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρίας Μιλένας Αποστολάκη, για «παραβίαση δικαστικής απόφασης που ρύθμιζε την επικοινωνία του προσφεύγοντα με το παιδί του».
Το αίτημα δηλαδή της άρσης της ασυλίας αφορούσε ένα αδίκημα εντελώς άσχετο με τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα της βουλευτού. Το ελληνικό Σύνταγμα, αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ, δίνει το δικαίωμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο να αρνηθεί να άρει την ασυλία βουλευτή μόνον όταν οι πράξεις για τις οποίες διώκεται συνδέονται με άμεσο τρόπο με τη βουλευτική του δραστηριότητα. Με την απόφαση του ΕΔΑΔ τίθεται θέμα για άμεση και επιτακτική συμμόρφωση της Βουλής των Ελλήνων σε θέματα άρσης της ασυλίας βουλευτών για πράξεις που δεν σχετίζονται με τη βουλευτική τους δραστηριότητα.
Είναι η δεύτερη φορά που το ΕΔΑΔ αποδοκιμάζει την ελληνική Βουλή για την πρακτική που ακολουθεί στο θέμα της άρσης της ασυλίας των βουλευτών. Η πρώτη φορά ήταν τον Νοέμβριο του 2006 στην υπόθεση Κ.Τασούλα (βουλευτή της ΝΔ) και Β. Τσαλκιτζή(εργολάβου οικοδομών). Τότε το ΕΔΑΔ έκρινε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα άρσης της βουλευτικής ασυλίας παρά μόνον όταν οι πράξεις για τις οποίες διώκεται ο βουλευτής έχουν σχέση με τη βουλευτική του ιδιότητα.
ευχαριστούμε πολύ αξιόλογο το ιστολόγιο σας!
ΑπάντησηΔιαγραφή