Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Εξετάσεις πριν από τη σύλληψη


Πριν συλλάβετε, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει την υγεία σας με διάφορες εξετάσεις. 
Θα σας πάρει πλήρες ιατρικό και γυναικολογικό ιστορικό για να διαπιστώσει εάν έχετε περάσει παιδικές ασθένειες, όπως ανεμοβλογιά, ή οποιαδήποτε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και για να ελέγξει την ανοσία σας στην ερυθρά. Θα σας δώσει σίγουρα συμβουλές για οποιαδήποτε επίμονα ή μόνιμα ιατρικά προβλήματά σας, όπως υπέρταση ή διαβήτη, αφού ορισμένες παθήσεις απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά την εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για γενετικό έλεγχο, αν τυχόν απαιτείται, ενώ επίσης είναι απαραίτητο να τον ενημερώσετε αν παίρνετε φάρμακα, με ή χωρίς ιατρική συνταγή, για να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλή για σας και το μωρό σας κατά την εγκυμοσύνη.



Έλεγχος ιατρικών παθήσεων


Μήπως πάσχετε ή πάσχατε στο παρελθόν από:


• Κάποια ιατρική πάθηση όπως άσθμα, διαβήτη, υπέρταση, επιληψία, ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αυτών των παθήσεων;


• Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα όπως έρπητα, χλαμύδα ή αφροδίσια νοσήματα;


• Μήπως έχετε ιστορικό αποβολών;


Πολλές γυναίκες με ιατρικές παθήσεις διανύουν την εγκυμοσύνη τους χωρίς προβλήματα. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να προκύψουν προβλήματα και ίσως είναι απαραίτητη η λήψη μερικών προφυλάξεων. Για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών, πρέπει να επανεξετάσετε το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας μαζί με το γιατρό σας πριν μένετε έγκυος. Αν είναι αναγκαίο, θα σας συστήσει προφυλάξεις ή θεραπεία. Μη σταματήσετε να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.


Ελέγξτε τα εμβόλιά σας


• Έχετε εμβολιαστεί κατά λοιμωδών ασθενειών όπως η ιλαρά και ιδίως η ερυθρά και ο τέτανος;


• Μήπως σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό κατά την εγκυμοσύνη σας;


Παρ’ ότι οι λοιμώδεις ασθένειες της παιδικής ηλικίας είναι σπάνιες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν κολλήσετε ερυθρά στην πρώιμη φάση της εγκυμοσύνης ή ανεμοβλογιά κοντά στην εποχή του τοκετού, το μωρό μπορεί να υποστεί σοβαρές επιπλοκές. Η ανοσία σας μπορεί να ελεγχθεί με μια απλή, αλλά ειδική, εξέταση αίματος. Αν είναι αναγκαίο, μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο κατά της ερυθράς, αλλά θα σας συμβουλέψουν να αναβάλετε τις προσπάθειες σύλληψης μέχρι να περάσουν τρεις μήνες από τον εμβολιασμό. Πολλοί γιατροί, επίσης, είναι υπέρ των αναμνηστικών εμβολίων για άλλες ασθένειες, όπως παρωτίτιδα (μαγουλάδες), ηπατίτιδα Β και τέτανο.


Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε ή να ζήσετε στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να ενδείκνυνται και ορισμένοι άλλοι εμβολιασμοί, όπως κατά του κίτρινου πυρετού ή του τύφου. Επειδή μερικά εμβόλια δε χορηγούνται σε έγκυες ή απαιτούν χρόνο, συζητήστε το με το γιατρό σας και προγραμματίστε το από πριν, αν πρόκειται να τα χρειαστείτε.


Επανεξετάστε το οικογενειακό ιστορικό σας


Παρ’ ότι πολλές συγγενείς ανωμαλίες δε θεραπεύονται, ούτε προλαμβάνονται (μερικές από τις συνηθέστερες οφείλονται ακόμη στην τύχη), έχει σημειωθεί επαναστατική πρόοδος στην ταυτοποίηση των ατόμων, που διατρέχουν τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με κάποια ανωμαλία και στον έλεγχο για την ανίχνευση των ανωμαλιών αυτών. Σε μερικές περιπτώσεις, πρέπει να φέρουν το γονίδιο της διαταραχής και οι δυο γονείς, ενώ σε άλλες το χαρακτηριστικό μεταβιβάζεται στο βρέφος από έναν μόνο γονέα, που είναι φορέας του γονιδίου. Αν υπάρχει άτομο που πάσχει από κάποια από τις απαριθμούμενες παρακάτω ασθένειες στη δική σας οικογένειας ή του συντρόφου σας (γονείς, αδέλφια ή πρώτα ξαδέρφια), καλό είναι να ζητήσετε ιατρική συμβουλή πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε.


• Γενετικές διαταραχές όπως κυστική ίνωση, δρεπανοκυτταρική αναιμία ή στίγμα, μεσογειακή αναιμία ή νόσο Tay-Sachs (οικογενή αμαυρωτική ιδιωτεία).


• Συγγενείς ανωμαλίες όπως σύνδρομο Ντάουν, σύνδρομο Turner, συγγενή καρδιακά νοσήματα, λυκόστομα ή λαγώχειλο. 


Ο γενετικός έλεγχο ή η συμβουλευτική επίσκεψη σε ειδικό, περιλαμβάνουν τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, τόσο του δικού σας όσο και του συντρόφου σας, και κατόπιν την εξάλειψη των πιθανοτήτων μεταβίβασης κάποιου χαρακτηριστικού στο μωρό σας. Αν διαπιστωθεί ότι οι πιθανότητες να πάσχει το μωρό σας από κάποια σοβαρή διαμαρτία είναι περισσότερο από αυτές που θεωρείτε αποδεκτές, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο της γονιμοποίησης στο σωλήνα (in vitro fertilization, IVF), με τη χρήση ωαρίων δότριας ή σπέρματος δότη, ή τη λύση της υιοθεσίας.


Εξετάσεις ελέγχου γενετικών διαταραχών


• Ο έλεγχος γενετικών διαταραχών όπως αυτών που προαναφέραμε μπορεί να γίνει με ειδικές εξετάσεις αίματος και στους δυο συντρόφους. Αν διαπιστωθεί ότι και οι δυο είναι φορείς, κάθε παιδί τους θα έχει μια πιθανότητα στις τέσσερις να εμφανίσει τη νόσο.


• Μερικές διαταραχές συνδέονται κυρίως με συγκεκριμένες εθνικές ομάδες. Για παράδειγμα, η δρεπανοκυτταρική νόσος απαντάται συχνότερα μεταξύ ατόμων από την Αφρική ή την Καραϊβική, η μεσογειακή αναιμία μεταξύ ατόμων που κατάγονται από τη Μεσόγειο ή τη Νοτιοανατολική Ασία και η νόσος Tay-Sachs μεταξύ των Εβραίων Ασκενάζι. 


• Αν είστε φορέας του στίγματος της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας ή της μεσογειακής αναιμίας, δε θα εμφανίσετε τη νόσο και η παρουσία του δε θα σας επηρεάσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.


Άλλες εξετάσεις


Άλλες εξετάσεις που θα μπορούσατε να κάνετε είναι η εξέταση για τον παράγονται Ρέζους και για την ανοσία στην τοξοπλάσμωση, από την οποία κινδυνεύετε εάν η διατροφή σας περιλάμβανε μισοψημένο κρέας.


Οδοντιατρικοί έλεγχοι


Παρότι πρέπει να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάντε έναν έλεγχο των δοντιών σας πριν από τη σύλληψη. Έτσι, τα δόντια και τα ούλα σας θα είναι υγιή κατά την εγκυμοσύνη και θα αποφύγετε τις ακτινογραφίες. Ίσως επίσης, αποφασίσετε να αλλάξετε τα σφραγίσματά σας από κράμα υδραργύρου. Μην ξεχάσετε να θυμίσετε στον οδοντίατρο την κατάστασή σας, αν τον επισκεφτείτε ενώ είστε έγκυος.




Πηγή: Εγκυμοσύνη από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση, Τζουν Τόμσον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου