Τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων από την επιδημία γρίπης μπορεί να ξεπεράσει τους 149 θανάτους της περσινής πανδημίας εκφράζουν πλέον οι επιστήμονες, καθώς οι ασθενείς με H1N1 που νοσηλεύονται στην Εντατική είναι σχεδόν διπλάσιοι συγκριτικά με πέρυσι.
Ακόμη οκτώ άτομα πέθαναν σήμερα από επιπλοκές της νέας γρίπης , μεταξύ τους και ένας 8χρονος με υποκείμενο νόσημα, ενώ εννέα εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με βαριά συμπτώματα.
Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι συνολικά 115.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ κάνουν έκκληση προς τα άτοµα µε χρόνια νοσήµατα για άµεσο εµβολιασµό και επισηµαίνουν πως µέχρι σήµερα µε το πανδηµικό εµβόλιο έχουν ανοσοποιηθεί εκατοµµύρια άτοµα σε όλον τον κόσµο καιδεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες που να χρειάζονται δεύτερη σκέψη.
Επιπλέον, συµβουλεύουν όσους ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου και τις εγκύους πουδεν έχουν εµβολιαστεί, µόλις έχουν κάποιο από τα συµπτώµατα της γρίπης, να επισκεφτούν άµεσως γιατρό, διότι είναι απαραίτητο να εκτιµηθούν και να λάβουν άµεσα θεραπεία. Επίσης, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να πετούν αµέσως τοχαρτοµάντιλο που χρησιµοποιούν και νακαλύπτουν το στόµα τους όταν βήχουν για να µη φθάνουν τα σταγονίδια στους άλλους. Τα συμπτώματα
Μεταξύ των συµπτωµάτων της γρίπης είναι ο πολύ υψηλός πυρετός – άνω των 38,5 βαθµών Κελσίου – ο οποίος επιµένει ακόµη και µε αντιπυρετικά για περισσότερες από 48 ώρες, η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος. Οι γιατροί συνιστούν σε όλους την προληπτική υγιεινή των χεριών, να αποφεύγουν να βάζουν τα χέρια στη µύτη, το στόµα και τα µάτια.
Στη σχετική συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, ο επιδημιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Στέφανος Μπονόβας ανέφερε ότι η φετινή επιδημία της γρίπης φαίνεται να έχει περάσει στην καθοδική της φάση σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της νόσου, αλλά όχι και ως προς τις επιπτώσεις της. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κορύφωση του εποχικού κύματος καταγράφεται την 5η εβδομάδα του 2011 (31 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου) και η κορύφωση του αριθμού των νέων εισαγωγών σε ΜΕΘ την 6η εβδομάδα (7 έως 13 Φεβρουαρίου). Για την κορύφωση του αριθμού των θανάτων ο κ. Μπονόβας εκτίμησε ότι ενδεχομένως θα καταγραφεί την 7η ή την 8η εβδομάδα του 2011, δηλαδή αυτή που διανύουμε.
Ελαφρά διαφορετική και πιο απαισιόδοξη ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Απόστολος Αρμαγανίδης. Οπως είπε, ο ίδιος αναμένει κορύφωση των θανάτων λόγω γρίπης στις αρχές Μαρτίου και συγκεκριμένη την 9η και τη 10η εβδομάδα. Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι πέρυσι ο μέγιστος αριθμός κλινών σε ΜΕΘ με περιστατικά H1N1 έφτασε τις 73, ενώ φέτος σχεδόν διπλασιάστηκε, με 126 περιστατικά να νοσηλεύονται συγχρόνως σε ΜΕΘ. Σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα ανάμεσα στα βαριά κρούσματα, ο κ. Αρμαγανίδης ανέφερε ότι φέτος βρίσκεται στο 44% έναντι 43% πέρυσι. «Επομένως, για φέτος αναμένουμε σε απόλυτους αριθμούς μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών (σε ΜΕΘ) και δυστυχώς και μεγαλύτερο αριθμό θανάτων» κατέληξε ο καθηγητής.
Το καλά νέα από τη χθεσινή εκδήλωση είναι ότι το στέλεχος H1N1 δεν έχει μεταλλαχθεί και δεν έχει αναπτύξει αντοχή στα αντι-ιικά φάρμακα. Θετικό είναι επίσης ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων από το 5,9% του πληθυσμού σε 8,5%. Σε ό,τι αφορά τα άτομα υψηλού κινδύνου, το ποσοστό των εμβολιασθέντων αγγίζει το 20,4%, αλλά παραμένει πολύ χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 50%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου