Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Προτίμηση στον ένα γονιό;

«Τόσο δα μικρό και δείχνει κιόλας αδυναμία;», θα σκεφτείτε την πρώτη φορά που θα διαπιστώσετε ότι το μικρό σας εκφράζει τάσεις προσκόλλησης στον μπαμπά ή τη μαμά.
 Τα παιδιά περνούν σε διαφορετικές ηλικίες από διαφορετικές φάσεις, κατά τις οποίες δηλώνουν προτίμηση στον έναν από τους δύο γονείς. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά κάπου στη μέση του δεύτερου χρόνου, όπου είναι αρκετά συνηθισμένο τα αγοράκια να δείχνουν αδυναμία στη μαμά και τα κοριτσάκια στον μπαμπά.

Ενώ λοιπόν το πρώτο φυσικό αντικείμενο λατρείας για το μωρό είναι η μαμά, το δεύτερο χρόνο, καθώς μεγαλώνει το παιδί και συνειδητοποιεί ότι είναι μία ανεξάρτητη οντότητα, για το μεν κορίτσι το «ερωτικό» υποκείμενο αλλάζει, με αποτέλεσμα να στρέφεται προς τον μπαμπά, ενώ για το αγόρι συνεχίζει να είναι η μαμά με την οποία η σχέση ενισχύεται ακόμα περισσότερο.
Παρόλο που παλιότερα πίστευαν ότι το περίφημο -όπως συνήθως αποκαλείται- «οιδιπόδειο» ξεκινά στα τέσσερα, η άποψη των ψυχολόγων διασαφηνίζει ότι σηματοδοτείται στα δυόμισι χρόνια με δύο βασικές παραμέτρους στη συμπεριφορά του μικρού παιδιού. Πρώτον, το παιδί, καθώς αρχίζει να συνειδητοποιεί το φύλο του, στρέφεται -δείχνοντας έντονη και ξεκάθαρη προτίμηση- προς το γονιό του αντίθετου φύλου.
Και δεύτερον, μπορεί να εκφράσει αντιζηλία ή ακόμα και εχθρότητα απέναντι στο γονιό του ίδιου με εκείνο φύλου. Αυτό όμως μπορεί να αφήσει ιδιαίτερα πληγωμένο και απογοητευμένο τον άλλο γονιό. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στο σπίτι, το σημαντικότερο είναι να μην το πάρετε προσωπικά και να μην κάνετε το παιδί να νιώθει άσχημα για τα συναισθήματά του. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά και ότι πρόκειται για ένα υγιές στάδιο, από το οποίο είναι σκόπιμο να περάσει το παιδί για τη σωστή ψυχική του εξέλιξη. Να θυμάστε ότι δεν νιώθει τόσο ευχάριστα για την απόρριψη που εκφράζει απέναντι στον έναν από τους δύο γονείς κι έτσι πρέπει να το βοηθήσετε να αντέξει αυτά τα συναισθήματα με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Γι’ αυτό:
·Μην μπαίνετε στην παγίδα του ανταγωνισμού ως γονείς, προσπαθώντας να κερδίσετε την προσοχή, το ενδιαφέρον ή την αγάπη του παιδιού ρωτώντας το: «Ποιον αγαπάς πιο πολύ;».
·Μην ενθουσιάζεστε με την ιδέα ότι το παιδί δείχνει προτίμηση σ’ εσάς, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο αυτή την «αδυναμία».
·Αποφύγετε τη διαμάχη εξουσίας με το σύντροφό σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναιρεί ο ένας τους κανόνες του άλλου. Οι κανόνες είναι κοινοί και ισχύουν πάντα και παντού, εκτός κι αν και οι δύο συμφωνήσουν για την άρση τους.\
·Αν έχετε παιδιά διαφορετικού φύλου ή έχετε μικρότερο μωρό, μην πέσετε στην παγίδα να δείχνετε ενδιαφέρον και ιδιαίτερη αδυναμία ο ένας γονιός στο ένα παιδί και ο άλλος στο άλλο.
·Μη δείχνετε πληγωμένη ή κακιωμένη όταν σας απορρίπτει το παιδί. Το μικρό πραγματικά στενοχωριέται, όταν πιστεύει ότι στενοχωρεί τους γονείς του. Απλώς δεχτείτε το σαν κάτι φυσιολογικό χωρίς να παραιτείστε από την προσπάθεια να διεκδικείτε την αγάπη του και συνεχίστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του.
·Βοηθήστε το παιδί να αντέξει τα συναισθήματα απόρριψης σε περίπτωση που υπερβάλλει (όταν π.χ. ζητά να κοιμηθεί με τη μαμά) ματαιώνοντας με γλυκό και ανώδυνο τρόπο τις απαιτήσεις του.
·Δείξτε αγάπη προς το ταίρι σας -όχι προκλητικά- αλλά με τρυφερότητα και ειλικρίνεια. Είναι σημαντικό το παιδί να βλέπει τους γονείς του αγαπημένους, πράγμα που θα επηρεάσει τις μελλοντικές του σχέσεις ως ενήλικος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου