Εννέα στους δέκα έλληνες γονείς χορηγούν στα παιδιά τους φάρμακο χωρίς συμβουλή παιδιάτρου, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο την υγεία τους.
Την ίδια στιγμή, 14χρονες εμφανίζουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ οι διαταραχές ύπνου από τη χρήση κινητού είναι συχνό φαινόμενο.
Στην μελέτη, που θα παρουσιαστεί το Σάββατο στο 48ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, συμμετείχαν 480 γονείς που επισκέφθηκαν τα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, οι δύο στους τρεις γονείς βασίζονται σε προηγούμενη εμπειρία με συμπτώματα που «μοιάζουν», οι μισοί στις συμβουλές του φαρμακοποιού, οι δύο στους πέντε στην άποψη κάποιου φίλου τους και ο ένας στους 20 στα Μέσα Ενημέρωσης.
Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που δείχνει ότι ο ένας στους δύο γονείς έχει πάντα στο φαρμακείο του σπιτιού του αντιβιοτικά.
Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί και η άνομη συμπεριφορά των φαρμακοποιών που έχει παρατηρηθεί, οι οποίοι αλλάζουν τις συνταγές των γιατρών και δίνουν άλλα, «παρόμοια» φάρμακα στους γονείς.
Οι πιο συχνές αλλαγές που κάνουν είναι να χορηγούν αντιπυρετικά φάρμακα (90%), αλλά σε εξαιρετικά μικρή δόση, αντιϊσταμινικά (30%), δερματικές αλοιφές (15%) και ο ένας στους πέντε αλλάζει τα αντιβιοτικά.
Οι περισσότεροι γονείς οι οποίοι χορηγούν φάρμακα με δική τους πρωτοβουλία είναι όσοι έχουν περισσότερα από δύο παιδιά, είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και αθίγγανοι. Η κατάσταση αυτή γίνεται εντονότερη στις αργίες.
Τη ίδια στιγμή, στοιχεία δείχνουν ότι το βασικότερο αίτιο δηλητηριάσεων των παιδιών είναι η κατανάλωση φαρμάκων (41%).
Ακολουθούν η κατάποση πετρελαίου (17%) και η μάσηση τσιγάρου (12%).
Ανήλικοι και νέα τεχνολογία
Στο πλαίσιο του ίδιου Συνεδρίου θα παρουσιαστούν αποτελέσματα για προβλήματα που δημιουργεί σε ανήλικους η νέα τεχνολογία.
Τα βασικότερα από αυτά είναι πονοκέφαλος, κόπωση, διαταραχή ύπνου και αδυναμία συγκέντρωσης για τα παιδιά που κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου, χωρίς Bluetooth ή hands free.
Έρευνα που έγινε στην περιοχή του Πειραιά και της Καλαμάτας έδειξε ότι όλοι οι έφηβοι (ποσοστό το 100%) διαθέτουν κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, το 65% των γονιών αντικαθιστά συχνά, με νέα μοντέλα, το κινητό τηλέφωνο των παιδιών τους. Χρήση Bluetooth κάνει μόνο το 2% των παιδιών και hands free το 40%. Οι τρεις στους τέσσερις μιλούν πάνω από μία ώρα την ημέρα και οι δύο στους δέκα εφήβους πάνω από 2-3 ώρες.
Τα παιδιά που δεν χρησιμοποιούν hands free/Bluetooth παραπονούνται για κόπωση (12%), αδυναμία συγκέντρωσης (15%), κεφαλαλγία (35%) και άστατο ύπνο (22%).
Αντιθέτως, όσα παιδιά χρησιμοποιούν hands free/Bluetooth δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Επίσης, άλλες μελέτες δείχνουν ότι το 60% των παιδιών 5–15 ετώναφιερώνει τουλάχιστον μία ώρα καθημερινά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το 25% περισσότερες από δύο ώρες.
Εμφανίζουν σεξουαλικά νοσήματα από τα 14
Τα 16 έτη είναι η μέση ηλικία έναρξης των σεξουαλικών σχέσεων για τα κορίτσια. Οι ειδικοί μελέτησαν τη συμπεριφορά 43 σεξουαλικά δραστήριων κοριτσιών ηλικίας 13,8 – 19 ετών και διαπίστωσαν ότι είχαν κατά μέσο όρο δύο συντρόφους (διακύμανση από έναν έως 12).
Το 85% των κοριτσιών χρησιμοποιούσε σπανίως προφυλακτικό και μόνο το 6% αντισυλληπτικό χάπι.
Στο 5% των κοριτσιών ανιχνεύθηκαν αλλοιώσεις HPV, ενώ οι τέσσερις στις δέκα είχαν θετικό test Παπανικολάου. «Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί η αξία του εμβολιασμού έναντι του HPV που έχει ατονήσει», σχολίασε ο Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
Επίσης, στο 7% των κοριτσιών εντοπίστηκαν η ύπαρξη φλεγμονής με χλαμύδια (σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα) και λοιμώξεις που προκάλεσαν μύκητες ή ουρεόπλασμα. Συχνές είναι και οι κολπίτιδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου