Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Εγκυμοσύνη και παυσίπονα: Κρύβει κινδύνους για τα αγόρια

Προσθήκη λεζάντας
Η παρατεταμένη λήψη παρακεταμόλης και άλλων παυσίπονων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υπονομεύει την υγεία των αγοριών, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων. Και αυτό, διότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να γεννηθούν με κρυψορχία.



Το πρόβλημα δεν αφορά τις εγκύους που παίρνουν που και που ένα παυσίπονο για έναν πονοκέφαλο, αλλά όσες κάνουν συστηματική χρήση – και ιδίως όσες παίρνουν συνδυασμούς αναλγητικών φαρμάκων.






Υπολογίζεται ότι το 3% των αγοριών που γεννιούνται έπειτα από τελειόμηνη κύηση και το 30% όσων γεννιούνται πρόωρα, πάσχουν από κρυψορχία.






Οι ειδικοί γενικώς συνιστούν στις γυναίκες να αποφεύγουν τα φάρμακα στη διάρκεια της κυήσεως, αλλά η παρακεταμόλη γενικώς θεωρείται ασφαλής σε μικρές δόσεις και για παροδική καταπράυνση του πόνου. Ωστόσο, οι μισές έγκυοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ παίρνουν συστηματικά παυσίπονα – και πολλές παίρνουν συνδυασμούς παυσιπόνων.






Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Human Reproduction», επιστήμονες από τη Δανία, την Φινλανδία και τη Γαλλία μελέτησαν περισσότερες από 2.000 εγκύους και τα μωρά τους.






Όπως διαπίστωσαν, όσες έπαιρναν περισσότερα από ένα παυσίπονα ταυτοχρόνως, όπως παρακεταμόλη με ιβουπροφαίνη, διέτρεχαν 7πλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν μωρό με κρυψορχία σε σύγκριση με όσες δεν έπαιρναν κανένα παυσίπονο.






Το δεύτερο τρίμηνο της κυήσεως (από την 14η έως την 27η εβδομάδα) φάνηκε να είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος, καθώς κατά μέσον όρο η λήψη μεμονωμένων παυσίπονων διπλασίαζε τον κίνδυνο κρυψορχίας – με την ιβουπροφαίνη και το ακετυλοσαλικυλικό οξύ να τον τετραπλασιάζουν, και την παρακεταμόλη να τον αυξάνει πολύ λίγο.






Ωστόσο, η ταυτόχρονη λήψη δύο ή περισσότερων διαφορετικών παυσιπόνων, της παρακεταμόλης συμπεριλαμβανομένης, 16πλασίαζε τον κίνδυνο!






Επιπλέον, η λήψη παυσίπονων επί περισσότερες από 2 εβδομάδες, επίσης διαπιστώθηκε ότι αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο κρυψορχίας στο μωρό.






Η κάθοδος των όρχεων






Οι όρχεις αναπτύσσονται μέσα στην κοιλιά του εμβρύου και προς τον 6ο μήνα της κυήσεως «κατεβαίνουν» στο όσχεο (όσχεο λέγεται η «σακούλα» που περιέχει τους όρχεις), περνώντας μέσα από τον βουβωνικό πόρο.






Κρυψορχία ονομάζεται η διαταραχή κατά την οποία δεν ολοκληρώνεται η κάθοδος του ενός ή και των δύο όρχεων κατά την εμβρυϊκή ζωή, αλλά διακόπτεται σε κάποιο σημείο. Έτσι, όταν γεννιέται το αγόρι διαπιστώνεται πως οι όρχεις βρίσκονται μέσα στην κοιλιά ή ανάμεσα βουβωνικού πόρου και όσχεου. Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι όρχεις ανεβοκατεβαίνουν από το όσχεο στην βουβωνική περιοχή.






Στο 60% των περιπτώσεων, η συγγενής (εκ γενετής) αυτή δυσμορφία διορθώνεται μόνη της μέσα στον 1ο χρόνο ζωής του αγοριού, με τον ή τους όρχεις να κατεβαίνουν στη σωστή θέση. Στις υπόλοιπες απαιτείται χειρουργική διόρθωση.






Η κρυψορχία δεν είναι αθώα κατάσταση. Οι φυσιολογικοί όρχεις, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται μέσα στο όσχεο, εκτίθενται σε μια θερμοκρασία 34 βαθμών Κελσίου. Όταν όμως βρίσκονται πιο ψηλά, εκτίθενται σε θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου, με συνέπεια να προκαλείται ατροφία των κυττάρων που θα παράγουν το σπέρμα αργότερα στη ζωή, με επακόλουθο να παράγεται αλλοιωμένο σπέρμα.






Επιπλέον, η υπερθέρμανση των όρχεων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως κακοήθους όγκου στον όρχι, αργότερα στη ζωή.






Διαταραχή των ορμονών






Πως μπορεί τα παυσίπονα της μητέρας να προκαλέσουν κρυψορχία; Οι ερευνητές εικάζουν ότι διαταράσσουν την φυσική ισορροπία των ανδρικών ορμονών στο αγέννητο μωρό, αναστέλλοντας την φυσιολογική ανάπτυξη των όρχεων. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από ευρήματα μελετών σε πειραματόζωα.






Πάντως, για να μην πανικοβληθούν οι έγκυοι, πρέπει να ξέρουν ότι η αύξηση του κινδύνου που παρατηρήθηκε στην μελέτη, δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα γεννηθεί το μωρό τους με κρυψορχία. Τα περισσότερα από τα μωρά της μελέτης γεννήθηκαν δίχως αυτήν.






Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει το θέμα να διερευνηθεί περισσότερο και πιο λεπτομερώς, και μάλιστα επειγόντως, ούτως ώστε να δοθούν συγκεκριμένες συστάσεις προς τις εγκύους.






ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου