Τα μωρά τα οποία έχουν ίκτερο κατά τη γέννησή τους, είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν αργότερα με αυτισμό, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη πάντως επισημαίνει ότι πολλά ερωτήματα δεν έχουν ακόμα απαντηθεί και είναι ακόμα πρόωρο να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι υπάρχει όντως σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στον ίκτερο και τον αυτισμό.
Η έρευνα, υπό τη δρα Ρίκε Νταμκάερ Μάιμπουργκ του πανεπιστημίου του Άαρχους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής "Pediatrics", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, μελέτησε τις περιπτώσεις δεκάδων χιλιάδων μωρών που γεννήθηκαν με ίκτερο και διαπίστωσε ότι είχαν 67% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα αυτισμό σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν χωρίς ίκτερο.
Επίσης τα μωρά με ίκτερο εμφανίζονται να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα άλλα αναπτυξιακά προβλήματα, όπως διαταραχές λόγου και μάθησης.
Ο ίκτερος προκαλείται συνήθως από την αυξημένη παραγωγή χολερυθρίνης, μιας ουσίας με κίτρινο χρώμα που βρίσκεται στην χολή και παράγεται από την φυσιολογική διάσπαση των ερυθροκυττάρων του αίματος. Όταν η ποσότητά της είναι τόσο μεγάλη που το ήπαρ δεν μπορεί να την επεξεργαστεί σωστά, τότε τα νεογέννητα παίρνουν ένα κιτρινωπό χρώμα στο δέρμα και τα μάτια τους.
Ο ίκτερος εμφανίζεται σε πολλά μωρά (περισσότερα από τα μισά που γεννιούνται με φυσιολογικό τρόπο) και συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε μια εβδομάδα από τη γέννηση. Όμως η τυχόν παρατεταμένη έκθεση του οργανισμού του νεογέννητου σε υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης έχει επιζήμια νευροτοξική επίδραση και μπορεί να προκαλέσει μόνιμα αναπτυξιακά προβλήματα, σύμφωνα με την μελέτη.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κίνδυνος αυτισμού είναι μεγαλύτερος αν η μητέρα είχε ήδη γεννήσει άλλα παιδιά ή αν- για κάποιο περίεργο λόγο- το μωρό με ίκτερο γεννηθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου. Ο κίνδυνος για αυτισμό εξαφανίζεται αν το νεογέννητο με ίκτερο είναι το πρώτο παιδί, αν γεννηθεί μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου και αν γεννηθεί πριν την 37η έβδομη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η εποχική επίδραση μπορεί να οφείλεται στα διαφορετικά επίπεδα έκθεσης του μωρού στο φυσικό φως ανάλογα με την εποχή του χρόνου ή μπορεί να εξηγείται με βάση το ότι τους χειμωνιάτικους μήνες αυξάνονται οι κάθε είδους μολύνσεις. Η διαφορά κινδύνου ανάμεσα στα πρωτότοκα νεογέννητα με ίκτερο και στα υπόλοιπα παιδιά πιθανώς αποδίδεται στο ότι οι γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει στο παρελθόν, έχουν διαφορετικά αντισώματα στο σώμα τους.
Οι περιβαλλοντικές αιτίες (όπως εν προκειμένω ο ίκτερος) σιγά-σιγά κερδίζουν έδαφος ως παράγων κινδύνου για τον αυτισμό, παράλληλα με τις γενετικές αιτίες.
skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου