Λόγοι για να θηλάσετε....
Νέα Υόρκη — Τα βρέφη είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αναπνευστική ή γαστρεντερική λοίμωξη, αν οι μητέρες τους τα έχουν θηλάσει αποκλειστικά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους, σύμφωνα με νέα ολλανδική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Η μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Έρασμος του Ρότερνταμ, έρχεται να επιβεβαιώσει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα νεογνά πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους.
Η Δρ Χενριττε Μολλ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία 4.100 νεογνών που είχαν γεννηθεί στο Ρότερνταμ την περίοδο 2002-2006.
Εξέτασαν κατά πόσο τα βρέφη είχαν θηλάσει και μέχρι ποια ηλικία, κατά πόσο είχαν σιτιστεί με άλλες τροφές και σε ποια ηλικία και πως είχαν αντιμετωπιστεί οποιεσδήποτε λοιμώξεις όπως σοβαρά κρυολογήματα, λοιμώξεις των αφτιών και του λάρυγγα, πνευμονία, βρογχίτιδα ή στομαχικά κρυολογήματα.
Τους πρώτους έξι μήνες, σχεδόν τα μισά νεογνά είχαν εκδηλώσει λοίμωξη του αναπνευστικού και σχεδόν το 8% είχε γαστρεντερική λοίμωξη. Μεταξύ έβδομου και 12 μήνα, το 37% είχε αναπνευστική λοίμωξη και το 9% στομαχικό βακτήριο.
«Παρατηρήσαμε τις προστατευτικές επιδράσεις του θηλασμού έναντι των λοιμωδών νοσημάτων κυρίως το πρώτο εξάμηνο της ζωής του βρέφους. Ο αποκλειστικός θηλασμός το πρώτο εξάμηνο τείνει να είναι προστατευτικός, έναντι του θηλασμού μέχρι τον τέταρτο μήνα», τονίζει η Ολλανδή ερευνήτρια.
Ο αποκλειστικός θηλασμός (τους πρώτους τέσσερις ή έξι μήνες) φαίνεται να έχει λιγότερη επίδραση στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης γαστρεντερικών λοιμώξεων, ειδικά το δεύτερο μισό του πρώτου έτους.
Η μελέτη κρίνεται αξιόπιστη καθώς άντλησε στοιχεία από μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα παιδιών που επέτρεψε στους επιστήμονες να συνεκτιμήσουν παράγοντες που μπορεί να έχουν επίδραση στο ποσοστό λοιμώξεων όπως το οικογενειακό ιστορικό άσθματος, αλλεργίες και το κάπνισμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες παρατηρείται αύξηση του μητρικού θηλασμού, ωστόσο ραγδαία πτώση παρατηρείται όταν η μητέρα πρέπει να επιστρέψει στην εργασία της.
HEALTH.IN.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου