Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Όλη η αλήθεια για την υγιεινή του αφτιού


Η υγιεινή του αφτιού είναι μια υπόθεση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Οι τραυματισμοί του τυμπάνου από υπερβάλλοντα ζήλο ή άγαρμπες κινήσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο,
ειδικά στη διαδικασία καθαρισμού των αφτιών των παιδιών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το λάθος ξεκινάει από την πολύ λανθασμένη εικόνα που έχουμε για το κερί που συγκεντρώνεται στο αφτί μας! Η κυψελίδα, όπως αλλιώς αποκαλείται, είναι μια φυσική και χρήσιμη έκκριση.

- Το... παρεξηγημένο κερί. Παράγεται από το δέρμα του ακουστικού πόρου όπως ο ιδρώτας και επικάθεται αρμονικά στα τοιχώματά του, δημιουργώντας έτσι μια προστατευτική στοιβάδα, αντισηπτική και υδρόφοβη. Η κυψελίδα είναι λιπαρή και παχύρρευστη και απλώνεται στο δέρμα σαν να μετακινείται πάνω σε κυλιόμενο διάδρομο με την ταχύτητα που μεγαλώνει ένα νύχι! Κατά την αργή αυτή κίνησή της «φορτώνεται» με διάφορες ακαθαρσίες για να τις αποβάλει στην έξοδο του ακουστικού πόρου. Σε αυτό λοιπόν το πολύ εξωτερικό κι επιφανειακό σημείο δικαιολογείται η υγιεινή, αρκεί να μην είναι υπερβολικά συχνή, καθώς αυτό έχει παρενέργειες, όπως το χρόνιο έκζεμα.

- Το έκζεμα του ακουστικού πόρου. Οταν καθαρίζουμε πολύ συχνά και πολύ βαθιά το ακουστικό κανάλι, τότε το δέρμα του χάνει την προστατευτική στοιβάδα, ερεθίζεται, πονάει και μπορεί να γίνει και πηγή φαγούρας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτός ο λόγος είναι ο βασικότερος του χρόνιου εκζέματος των αφτιών. Βέβαια, κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν αναμφισβήτητα μεγάλη παραγωγή κεριού που τους αναγκάζει να κάνουν πιο συχνά καθαρισμό. Παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό μπορεί να είναι η συχνή χρήση ακουστικών, βοηθημάτων ακοής, ακόμη και οι ωτασπίδες που χρησιμοποιούν κάποιοι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι μπατονέτες και τα άλλα μέσα καθαρισμού

Οι μπατονέτεες εννοείται ότι δεν είναι απαγορευμένες, αλλά δεν θα πρέπει να τις σπρώχνουμε στο βάθος του αφτιού. Απαιτείται ωστόσο μεγάλη προσοχή, καθώς αν σπρώξουμε πολύ βαθιά τη μπατονέτα, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία ή ακόμη και διάτρηση του τυμπάνου, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο, αλλά και τη μείωση της ακοής. Τέλος, η χρήση στυλό, κλειδιών και άλλων αντίστοιχων μέσων για την εξαγωγή του κεριού είναι απαράδεκτες, καθώς δημιουργούν συνθήκες μόλυνσης. Επιπλέον, είναι ένδειξη εμμονής με τον καθαρισμό του αφτιού. Η άλλη συνήθεια της ρίψης νερού με το ντους είναι μάλλον επιθετική, αφού μπορεί να προκαλέσει εξωτερική ωτίτιδα που είναι επίσης γνωστής και ως νόσος του κολυμβητή.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου