Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Αντιδρά ο ΣτΠ στη χρέωση τροφείων από παιδικούς σταθμούς


Αντίθετος με τη μετακύλιση του κόστους της σίτισης των παιδιών στους γονείς,
που επιχειρείται μετά την τροποποίηση του προγράμματος του ΕΣΠΑ για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, δηλώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Οι όροι του προγράμματος ως προς την αποζημίωση των παιδικών σταθμών, η οποία μειώθηκε κατά 12,5%, τροποποιήθηκαν έπειτα από συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, της ΚΕΔΕ και της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ιδιωτικών σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ).

Σε επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος ζητεί να μάθει αν υφίσταται θέμα θέσπισης ορίων συμμετοχής των γονέων στη σίτιση των παιδιών, αν η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης έχει λάβει σχετικές οδηγίες και εάν, βάσει αυτών, εξετάζει σχετικές καταγγελίες.

«Πέραν τούτου» τονίζεται την επιστολή «σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με ποιο τρόπο θα υπάρξει διασφάλιση της μη μετακύλισης του κόστους στους γονείς, ώστε να υπάρχει εναρμόνιση της πρακτικής με τις προδιαγραφές του προγράμματος».

Σύμφωνα με την επιστολή, σε πολλούς ιδιωτικούς σταθμούς οι όροι για τη φιλοξενία των νηπίων «αλλάζουν μονομερώς και αιφνιδιαστικά προκύπτει κόστος 50-70 ευρώ μηνιαίως για τους γονείς, οι οποίοι, εάν δεν το δεχτούν, πρέπει να παραλαμβάνουν τα παιδιά πριν τις 13.00 από το Σταθμό», δηλαδή τα παιδιά δεν θα σιτίζονται στο σχολείο.

Όσον αφορά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, στην επιστολή αναφέρεται ότι «δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους επιβάρυνση και συνεχίζουν μετά τη νέα μείωση να παρέχουν σίτιση δωρεάν».

«Αυτό σημαίνει ότι οι μητέρες που έχουν γίνει δεκτές σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, τώρα βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση από τις μητέρες εκείνες, οι οποίες έχουν ενταχθεί επίσης μέσω του ΕΣΠΑ σε δημοτικό παιδικό σταθμό» επισημαίνεται στην επιστολή.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου