Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012

Τα κατοικίδια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών

Ωφέλιμη εκπαίδευση για το ανοσοποιητικό των παιδιών αποδεικνύονται τα κατοικίδια.
Τα βρέφη που συμβιώνουν με σκύλους παθαίνουν σπανιότερα ωτίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σύγκριση μ’ εκείνα που ζουν σε σπίτια χωρίς κατοικίδια.


Στη σχετική έρευνα, που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «Pediatrics», δεν εξηγείται ο λόγος, υπονοείται ωστόσο ότι η επαφή με σκύλο, ο οποίος περνά έστω κι ελάχιστο χρόνο εκτός σπιτιού, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού τον πρώτο χρόνο της ζωής του.


Και οι γάτες όμως φαίνεται να παρέχουν προστασία στα βρέφη, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τους σκύλους.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 397 παιδιών στη Φινλανδία. Οι γονείς τους κρατούσαν ημερολόγιο κάθε εβδομάδα καταγράφοντας την κατάσταση της υγείας του παιδιού τους τον πρώτο χρόνο της ζωής του και συγκεκριμένα από εννέα έως πενήντα δύο εβδομάδων.


Συνολικά τα βρέφη που ζούσαν σε σπίτι με κατοικίδιο είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού και σχεδόν 50% λιγότερες πιθανότητες για ωτίτιδα.


«Εικάζουμε ότι η επαφή με τα ζώα μπορεί να βοηθήσει στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας σε πιο συγκροτημένη ανοσοποιητική αντίδραση και μικρότερη διάρκεια των λοιμώξεων» αναφέρει η μελέτη.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου