Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Κι όμως οι φανταστικοί φίλοι βοηθούν τα παιδιά!

Συμβαίνει σε πολλά παιδιά σε κάποια στιγμή στα πρώτα χρόνια της ζωής τους να μιλούν μόνα τους και να μην καταλαβαίνει κανείς σε ποιον απευθύνονται.
Μπορεί λοιπόν να διχάζεστε μεταξύ του αν αυτό που συμβαίνει είναι αξιολάτρευτο ή αν είναι κακό για την υγεία του παιδιού σας. Υπάρχουν όμως πολλών ειδών φανταστικοί φίλοι οι οποίοι όχι απλά είναι ακίνδυνοι, αλλά ίσως βοηθούν το παιδί σας σε κάποια πράγματα, σε συμπεριφορές και αντιδράσεις.


Κατ' αρχήν υπάρχουν δύο ειδών φανταστικοί φίλοι. Αυτοί που μπορούμε να δούμε και «ζουν» μέσα σε κουκλάκια και αυτοί που τους «βλέπουν» μόνο τα παιδιά μας. Τους πρώτους μάλλον τους δημιουργούν τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά και τους δεύτερους όσο μεγαλώνουν.
Τα περισσότερα παιδιά έχουν φανταστικούς φίλους: Οι έρευνες δείχνουν ότι στο 64% τα παιδιά τους δημιουργούν από τις ηλικίες 3 έως 5 ετών και το ένα τρίτο ηλικίας από 7 και πάνω.
Οι φίλοι παίρνουν ρόλους που βοηθούν τα παιδιά σε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα αν περπατά στο δρόμο και υπάρχει κάποιο σκυλί, ένας φανταστικός φίλος στο μυαλό του μπορεί να το βοηθήσει να αισθανθεί ότι δεν είναι μόνο του.
Τι περισσότερες φορές τα παιδιά γνωρίζουν ότι ο φίλος τους είναι φανταστικός. Στις ίδιες έρευνες το 86% των παιδιών που ρωτήθηκαν δήλωσαν πως γνωρίζουν ότι οι φίλοι τους δεν υπάρχουν. Μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε γνωστό ότι τα περισσότερα παιδιά που είχαν φανταστικούς φίλους είχαν μια πιο διαλλακτική συμπεριφορά καθώς είχαν αναπτύξει την ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα από τη σκοπιά των άλλων.
Οι φίλοι διαφέρουν από αγόρια σε κορίτσια. Τα περισσότερα κορίτσια έχουν τους φίλους τους για να αναπαριστούν εκδηλώσεις και να παίζουν «οικογένεια», ενώ τα αγόρια τους έχουν ως υπερήρωες.
mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου