Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Οι πρώτες κακές λεξούλες .... Μάθετε πώς να το αντιμετωπίσετε

Οι πρώτες κακές λεξούλες έχουν ήδη εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του παιδιού σας. Με έξυπνους τρόπους θέστε όρια στη συμπεριφορά του.
Το ακούτε να βρίζει και αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν το δικό σας παιδί να ξεστομίζει τέτοιες κουβέντες, από πού άκουσε τόσες αθυρόστομες λέξεις, ποιος μπορεί να του τις έμαθε... Μην παιδεύεστε άδικα. Η λύση του γρίφου είναι πολύ πιο εύκολη απ όσο νομίζετε.


Οι άσεμνες λεξούλες που τελευταία χρησιμοποιεί το πιτσιρίκι σάς κάνουν να κοκκινίζετε από ντροπή ειδικά όταν βρίσκεστε μπροστά σε τρίτους. Και αν η παραπάνω ερώτηση τριβελίζει το μυαλό σας, σύμφωνα με τους ειδικούς σας ενημερώνουμε αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους:


Αρχικά σας μιμητέ έχοντας εσάς ως πρότυπο συμπεριφοράς, είναι επόμενο το παιδί, όχι μόνο να μιμείται όσα κάνετε αλλά και να επαναλαμβάνει όσα λέτε πιστεύοντας πως αυτή η στάση είναι σωστή και αποδεκτή από εσάς. Αν λοιπόν εσείς χρησιμοποιείτε όχι και τόσο καλές κουβέντες στον καθημερινό σας λόγο, μην παραξενευτείτε αν ακούσετε κάποιες από αυτές και από το στοματάκι του απευθυνόμενο στο αδερφάκι του, στον παππού, στη γιαγιά ακόμα και σε εσάς τους ίδιους. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι γονείς που ενώ δε βρίζουν, τους «ξεφεύγουν» άσχημες λέξεις όταν είναι εκνευρισμένοι, πιεσμένοι από το γραφείο κλπ. Χωρίς να το καταλαβαίνουν όμως μαθαίνουν στο μικρό τους πως με τον τρόπο αυτό εκφράζεται το συναίσθημα του θυμού, τα νεύρα, η ένταση.


Πολλά παιδιά βρίζουν προκειμένου να τραβήξουν τα βλέμματα των γονιών τους. Στόχος τους είναι να τους δώσετε σημασία, να ασχοληθείτε μαζί τους και η ικανοποίησή τους είναι μεγάλη αφού έχουν βρει τον τρόπο να τον πετυχαίνουν: λέγοντας κακές κουβέντες. Αντιλαμβάνονται πως μια κακή ή πονηρή λέξη αρκεί για να αποσπάσουν την προσοχή σας (δεν ξέρουν τη διαφορά μεταξύ της θετικής και της αρνητικής προσοχής) ακόμα και αν αυτή μεταφράζεται σε φωνές ή κάποιου είδους τιμωρία, και φυσικά επηρεάζεται από τρίτους ρουφώντας σαν σφουγγάρι οποιαδήποτε νέα πληροφορία είναι πολύ πιθανό να «μεταφέρει» στο σπίτι και να χρησιμοποιεί, κουβέντες που άκουσε από συγγενείς, συμμαθητές, από περαστικούς όταν πηγαίνατε βόλτα ή να συγκρατήσει κάποια λέξη που άκουσε στην τηλεόραση. Τα παιδιά συγκρατούν στο μυαλουδάκι τους λέξεις που τους κάνουν εντύπωση και κατά ένα περίεργο λόγο αυτές είναι όσες «δεν επιτρέπονται».


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου