Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Σιδηροπενία: Τι είναι, αιτίες

Η σιδηροπενία είναι μία από τις συνηθέστερες διατροφικές ελλείψεις που επηρεάζει τον οργανισμό των παιδιών,
κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση και τη μάθηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς η έλλειψη σιδήρου στη σοβαρή της μορφή μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία.


Τα καλά νέα είναι πως η συχνότητα της σιδηροπενικής αναιμίας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κάτι που οφείλεται κυρίως στο ότι oι εταιρίες εμπλουτίζουν με σίδηρο και άλλες ουσίες τα βρεφικά γάλατα και τις βρεφικές τροφές. Οι γονείς, ύστερα από τη συμβουλή του παιδιάτρου, δεν δίνουν πλήρες αγελαδινό γάλα στα παιδιά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι διαιτητικές συνήθειες των παιδιών μας.


Παρ όλα αυτά η σιδηροπενία παραμένει ένα συχνό και σημαντικό πρόβλημα. Πρόσφατη μελέτη της Α Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία της Αττικής έδειξε αυξημένη συχνότητα σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας σε μικρά παιδιά ηλικίας 1-4 ετών, με ποσοστά που ανέρχονται περίπου στο 14% και 2,9% αντίστοιχα. Ειδικά στην ηλικία των 0-2 ετών τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 34,1% και 16,1%.


Ωστόσο τα αίτια του προβλήματος το σίγουρο είναι ότι η συχνότητα της σιδηροπενικής αναιμίας είναι μεγαλύτερη στα παιδιά κάτω των 2 ετών. Αν και το μητρικό γάλα καλύπτει τις ανάγκες σε σίδηρο των βρεφών κατά τους πρώτους 6 μήνες, οι ημερήσιες ανάγκες ενός βρέφους σε σίδηρο μετά τον 4ο μήνα είναι ιδιαίτερα αυξημένες, γιατί στην περίοδο αυτή η ανάπτυξή του είναι ταχεία και ταυτόχρονα εξαντλούνται οι σιδηροαποθήκες που είχε από τότε που ήταν έμβρυο. Τα βρέφη και μικρά παιδιά, από την άλλη, δεν είναι σε θέση να καταναλώσουν επαρκείς ποσότητες κρέατος που αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή σιδήρου με την καλύτερη απορρόφηση.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου