Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τεστ ... ταχύτητας θα σώζει τα νεογνά!

Τεστ… ταχύτητας που διερευνά τα βασικά αίτια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, της σηψαιμίας και της πνευμονίας στα νεογνά ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες.


Η νέα αυτή μέθοδος, που εξετάζει το αίμα ή το υγρό του νωτιαίου μυελού για βακτήρια, δίνει αποτελέσματα μέσα σε μόλις δύο ώρες, οπότε μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή πολλών μωρών.


«Αν μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς να διαγνώσουν λοιμώξεις γρήγορα και με ακρίβεια, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η θεραπεία με τα κατάλληλα αντιβιοτικά θα μπορεί να ξεκινήσει πιο γρήγορα.


Η καλύτερη διαχείριση της ασθένειας με αυτόν τον τρόπο εκτιμούμε ότι θα μειώσει τη θνησιμότητα» εξηγεί η δρ Αρούνι Ντε Ζόισα από το Κέντρο Αναφοράς Στρεπτόκοκκου στη βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.


«Το νέο μας τεστ, αν και είναι ακόμα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο που βασίζεται στον εντοπισμό του DNA, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση πολύ πιο ακριβή και μας επιτρέπει να έχουμε τα αποτελέσματα πιο γρήγορα» προσέθεσε.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανία κάθε χρόνο καταγράφονται πολλά κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα νεογνά, η ζωή των οποίων τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο.


Τα βακτήρια που την προκαλούν υπάρχουν σε αφθονία στο δέρμα του 50% του πληθυσμού, ωστόσο μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα μόνο για τα πολύ μωρά και για τους καταπονημένους από άλλες ασθένειες οργανισμούς.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου