Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Προσοχή στα αντιηλιακά!

Μπορεί εδώ και χρόνια οι ειδικοί να συμβούλευαν τους λουόμενους να χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες αντηλιακού
στην παραλία για να περιορίσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος, όμως τώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ακριβώς αντίθετο.


Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μισούρι, συστατικό που περιέχεται σε κάποια μπουκάλια μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει το δέρμα. Ο λόγος για το οξείδιο του ψευδαργύρου, το οποίο όταν εκτεθεί στον ήλιο, αλλοιώνεται και γίνεται καταστροφικό για τα κύτταρα του δέρματος. Συγκεκριμένα, η επαφή του με τις ακτίνες UV πυροδοτεί χημική αντίδραση η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ελεύθερων ριζών.


Οι ελεύθερες ρίζες αναζητούν άλλα μόρια για να συνδεθούν μαζί τους, όμως στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα του δέρματος ή στο DNA αυτών των κυττάρων. Οπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτό είναι πιθανό να αυξάνει και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος, ωστόσο ζητούν από τον κόσμο να μη σπεύσει να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια ή μη των αντηλιακών βασισμένος σε αυτή την προκαταρκτική έρευνα.


Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής της έρευνας Γίνφα Μα, πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επαληθευτούν τα συμπεράσματά του. «Συνεχίζω να συμβουλεύω τον κόσμο να χρησιμοποιεί αντηλιακό. Η χρήση του είναι σίγουρα προτιμότερη από την παντελή έλλειψη προστασίας» εξηγεί ο Μα, τα αποτελέσματα της έρευνας του οποίου θα δημοσιευτούν στην επιθεώρηση «Τοξικολογία και εφαρμοσμένη φαρμακολογία».


Ο Μα και οι συνεργάτες του μελέτησαν πώς τα ανθρώπινα κύτταρα αντιδρούν αν βυθιστούν σε διάλυμα που περιέχει νανομόρια οξειδίου του ψευδαργύρου και εκτεθούν σε διαφορετικά είδη φωτός για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Οπως παρατήρησαν, τα εν λόγω κύτταρα φθείρονταν πιο γρήγορα συγκριτικά με τα κύτταρα που δεν είχαν βυθιστεί στο συγκεκριμένο διάλυμα, ενώ πιο συγκεκριμένα το 90% των κυττάρων που εκτέθηκαν σε ακτίνες UV πέθανε ύστερα από δώδεκα ώρες.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου