Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Κοιλιοκάκη: Τι είναι; συμπτώματα,θεραπεία

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης θα μας μιλήσει σήμερα για την κοιλικοκάκη. Τι είναι; Ποια είναι τα συμπτώματα; Πως θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει αυτή την ασθένεια; Υπάρχει θεραπεία;


Τι είναι;
Η κοιλιοκάκη είναι μια ύπουλη ασθένεια διότι εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και να επηρεάσει τη φυσιολογική σωματική ανάπτυξη του παιδιού.


Είναι μια αρρώστια που το παιδί παρουσιάζει δυσανεξία στην γλουτένη, μια ουσία που βρίσκεται γενικά στα δημητριακά, δηλαδή σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το παιδί που πάσχει από κοιλιοκάκη δεν εμφανίζει πάντοτε θορυβώδη συμπτώματα ώστε να καθυστερεί την διάγνωση και την θεραπεία. Ενώ έχει γεννηθεί με αυτό το πρόβλημα μπορεί να εμφανίσει τα συμπτώματα από μηνών ή από πολύ μικρό αλλά και μετά από τα 2-3 χρόνια.


Η γλουτένη προκαλεί ένα είδος φλεγμονής στο έντερο του παιδιού και αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα σταδιακά όπως:


- χρόνια διάρροια


- δυσκοιλιότητα


- αέρια


- φούσκωμα στην κοιλιά


- σιδηροπενική αναιμία


-εξανθήματα στα γόνατα, τους αγκώνες, τους γλουτούς και την πλάτη


- αδυναμία να αναπτυχθεί κανονικά (δεν παίρνει βάρος κλπ)


- μειωμένη ενεργητικότητα


ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση γίνεται αποκλειστικά με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις όπου ανιχνεύονται ειδικού τύπου αντισώματα και με βιοψία του λεπτού εντέρου.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δυστυχώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία αλλά μόνο βελτίωση της ποιότητας της ζωής του παιδιού. Απομακρύνονται και αποκλείονται από την διατροφή του όλες οι τροφές που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και σίκαλη καθώς και όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά τα δημητριακά.
Απαιτείται μεγάλη εκπαίδευση από τους γονείς και υπομονή οι οποίοι πρέπει να διαβάζουν πάντοτε τις ετικέτες των συσκευασιών των τροφίμων ώστε να ανακαλύψουν τις απαγορευμένες ουσίες για να μην τις δώσουν στο παιδί τους.
tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου