Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Τραυλισμός: Τι είναι ,συμπτώματα

Ο τραυλισμός είναι διαταραχή που αφορά τον ρυθμό και την ταχύτητα της ομιλίας. Το παιδί το οποίο τραυλίζει, επαναλαμβάνει ή παρατείνει ήχους,
συλλαβές, λέξεις ή ακόμα και φράσεις. Γενικά η ομιλία τους μπλοκάρεται με αποτέλεσμα τη διακοπή της ομαλής ροής.


Σύμφωνα με τους ειδικούς τα χαρακτηριστικά του τραυλισμού είναι τα εξής: Επαναλήψεις ήχων, συλλαβών ή και λέξεων (ε..ε..εγώ θέλω), άφωνες διακοπές (τ..υρί), παρατάσεις ήχων (θθθθθέλω παγωτό), πιθανές συσπάσεις των οργάνων άρθρωσης π.χ. χείλη, γλώσσα και πιθανές έμμονες κινήσεις του σώματος (τικς).


Ωστόσο αυτό που προκαλεί τον τραυλισμό δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, υπάρχουν πολλές θεωρίες που ενοχοποιούν διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι οι ακόλουθοι:
οι ψυχολογικοί, οι παράγοντες περιβάλλοντος, οι οργανικοί και οι παράγοντες κληρονομικότητας.


Παρά το γεγονός ότι δεν ξέρουμε την ακριβή αιτία του τραυλισμού υπάρχουν μερικά χρήσιμα στατιστικά στοιχεία: Τα αγόρια έχουν τριπλάσια πιθανότητα να τραυλίσουν και το ένα τέταρτο των φυσιολογικών παιδιών περνούν κάποια περίοδο της ζωής τους κατά την οποία τραυλίζουν.


Η πιθανότητα είναι τριπλάσια όταν υπάρχουν άτομα που τραυλίζουν στην άμεση οικογένεια και το 90% των περιπτώσεων αρχίζουν πριν την ηλικία των επτά ετών με περίοδο αιχμής γύρω στα τέσσερα χρόνια.


Τα πρώτα σημάδια του τραυλισμού εμφανίζονται όταν το παιδί αρχίζει να ενώνει λέξεις για να κάνει μικρές προτάσεις. Ο τραυλισμός σε αυτό το στάδιο είναι φυσιολογικός. Σιγά-σιγά η ομιλία του παιδιού σας θα γίνεται πιο ομαλή, αλλά είναι πιθανό να υπάρξουν και περίοδοι που θα ξαναρχίσει να τραυλίζει. Όταν το παιδί θα πάει σχολείο, η ομιλία του θα πρέπει να είναι «στρωτή»
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου