Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Δωρεάν προετοιμασία των νηπίων για το Δημοτικό

Φέτος, για πρώτη φορά, μερικοί Δήμοι αποφάσισαν να βοηθήσουν τα νήπια, χωρίς κόστος, στην προετοιμασία και στην οργάνωση που απαιτεί η Α΄ Δημοτικού.
Εξειδικευμένοι παιδαγωγοί και ψυχολόγοι θα εκπαιδεύσουν όσα νήπια έχουν δυσκολία μάθησης ή ανάγκη ωρίμανσης της συναισθηματικής νοημοσύνης τους.


Η ύλη στην Α΄ Δημοτικού είναι εντυπωσιακά ποικίλη, με πολλές απαιτήσεις –αρίθμηση έως το 100, μάθηση αρκετών κανόνων ορθογραφίας, εκπαίδευση ξένης γλώσσας. Μόνο το νήπιο που έχει καταλάβει και έχει μάθει ό,τι διδάχτηκε στο Νηπιαγωγείο, θα μπορέσει να ακολουθήσει το ρυθμό, που απαιτεί το Δημοτικό σχολειό.


Όμως, πολλά παιδιά δυσκολεύονται στο Νηπιαγωγείο! Μπορεί κάποιος να βοηθήσει, το έξυπνο και χαριτωμένο νήπιο που:


βαριέται


ξεχνάει – παρατάει τα πράγματά του/της (π.χ.μπουφάν)


δεν έχει φίλους


κουράζεται στο Νηπιαγωγείο;


Μέχρι πρόσφατα, παιδοψυχολόγοι, δάσκαλοι και εξειδικευμένοι παιδαγωγοί εκπαιδεύανε τα νήπια, «επί αδράς αμοιβής». Σήμερα όμως που δεν μπορούν οι γονείς να πληρώσουν, θα μείνουν αμόρφωτα τα παιδιά;


Όχι βέβαια! Σε κάποιους Δήμους, οι δημότες και η τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβαν την πρωτοβουλία υλοποίησης αυτού του σκοπού. Με ποιο τρόπο; Έχοντας οικονομική υποστήριξη από τους τοπικούς επιχειρηματίες. Αναθέτουν σε επιστήμονες αντίστοιχου αντικειμένου, την προ-ετοιμασία, την οργάνωση και την συνολική παροχή βοήθειας στην εκπαίδευση των παιδιών. Γιατί ο πολιτισμός και η πρόοδος επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την μόρφωση.


Ο Δήμος Ψυχικού –Φιλοθέης, στα πλαίσια της ΔΩΡΕΑΝ παροχής Δραστηριοτήτων για τα παιδιά, αρχίζει την «Οργάνωση και Σχολική Προ-ετοιμασία των νηπίων» το Σάββατο 12 Μαϊου. Αυτός ο κύκλος ολοκληρώνεται σε 5 ενότητες, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 10.15, από εξειδικευμένη επιστήμονα. Στο τέλος, θα γίνει ενημέρωση των γονιών με τις αναγκαίες επεξηγήσεις, προκειμένου να μάθουν τον τρόπο που θα βοηθάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, τον αθλητισμό, τη μουσική.


Στόχος είναι η κατάλληλη ενίσχυση των συγκεκριμένων τομέων, στα παιδιά 6 ετών και η συμβουλευτική στους γονείς.


Κάθε δραστηριότητα γίνεται με βιωματική μέθοδο, βασισμένη σε βιβλίο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.


Ποιες είναι οι δραστηριότητες;


Προαναγνωστικές δραστηριότητες πχ. εκμάθηση των γραμμάτων μέσα από εξειδικευμένο παραμύθι.
Προγραφικές δραστηριότητες πχ. εξάσκηση κατάλληλης λαβής στο πιάσιμο του μολυβιού και πλήθος πολυαισθητηριακών εμπειριών στη γραφή.


Προμαθηματικές έννοιες πχ. προσανατολισμός στο χώρο - χρόνο, ταξινόμηση, κατηγοριοποίηση, βασική αρίθμηση μέσα από εξειδικευμένο παραμύθι.


Με συναρπάζει η δυνατότητα της δωρεάν συμπληρωματικής μάθησης που έχουν με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά. Με τη βοήθεια των γονιών και του Δήμου τους. Είναι ανάγκη όλοι οι γονείς να ενημερωθούν και να ενισχύσουν όσο μπορούν αυτή την προσπάθεια. Είναι για όφελος των παιδιών.


Υπογράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη.
Σύμβουλος παιδιού, εξειδικευμένη στη δυσλεξία
mlag15@otenet.gr


Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου