Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Παιδί και γιογιό: Πότε πρέπει και γιατί

Η περίοδος που το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί το γιογιό είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και ανεξαρτητοποίησή του.
Αφήστε το να ακολουθήσει τους δικούς του ρυθμούς και μην το πιέσετε να κάνει βήματα για τα οποία δεν είναι έτοιμο.


Το κόψιμο της πάνας και η χρήση της τουαλέτας είναι μια μεγάλη κατάκτηση για το παιδί, γιατί σηματοδοτεί την αρχή της ανεξαρτησίας του και την είσοδό του στον κόσμο των μεγάλων. Τώρα πια δεν νιώθει μωρό για να φορά πάνα, αλλά μπορεί να πηγαίνει στην τουαλέτα σαν τη μαμά, τον μπαμπά και το μεγαλύτερο αδερφάκι του.


Αυτό σίγουρα είναι κάτι που θα σας ανακουφίσει. Και αυτό γιατί αν στην ηλικία των δύο ετών το παιδί δεν έχει μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ενοχικά τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί. Σε εσάς, γιατί μπορεί να σκεφτείτε ότι δεν ασχοληθήκατε όσο θα έπρεπε με το θέμα και σε εκείνο γιατί ίσως νιώθει ότι δεν τα καταφέρνει όπως τα άλλα παιδάκια.


Οι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι στο θέμα της τουαλέτας κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά, σύμφωνα με τους δικούς του ρυθμούς και άσχετα με το τι θέλει το περιβάλλον του. Το να μάθει να αυτοελέγχεται είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην ανάπτυξή του. Καλό θα ήταν να μην το πιέσετε. Αν εσείς αγχωθείτε με το πότε θα μάθει να ελέγχει τις φυσικές του ανάγκες, μπορεί να προκληθούν αντιδράσεις.


Πολλοί γονείς δεν σκέφτονται ότι η αιτία που το παιδί τους δεν μένει στεγνό τη νύχτα στα πέντε του χρόνια μπορεί να οφείλεται σε λόγους κληρονομικότητας ή επειδή οι ίδιοι ήταν πιεστικοί και δημιούργησαν στο παιδί αρνητική ψυχολογία. Όταν το παιδί σας νιώσει έτοιμο να χρησιμοποιήσει το γιογιό, θα σας το δείξει με διάφορους τρόπους. Μπορεί να αρχίσει να σας δείχνει την πάνα του ή να σας λέει ότι είναι βρεγμένο.


Πάντως, το χρονοδιάγραμμά του μπορεί και να μη συμφωνήσει με τις προσδοκίες σας, γι’ αυτό και δεν έχει νόημα να το πιέζετε. Είναι πολύ σημαντικό να το αφήσετε να ακολουθήσει τους δικούς του ρυθμούς.


Σε ό,τι αφορά το θέμα γιογιό, ο βαθμός ετοιμότητας και ωριμότητας διαφέρει από παιδί σε παιδί. Το 30% των παιδιών είναι έτοιμο γύρω στα δυόμισι, ενώ το 70% στα τρία, με τα κοριτσάκια συνήθως να τα καταφέρνουν γρηγορότερα. Μέχρι να αποχαιρετήσουν οριστικά την πάνα κάποια μπορεί να φτάσουν ακόμα και στα τέσσερα.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου