Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Μαμά σε μεγάλη ηλικία: Είναι επικίνδυνο;

Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο έφεραν στο προσκήνιο νέες ενδείξεις σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες που καθυστερούν να γίνουν μητέρες.
Σύμφωνα με το BBC, oι επιστήμονες βρήκαν ότι οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση νωρίς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν ιατρική βοήθεια κατά την διάρκεια της γέννας, όπως είναι η χρήση λαβίδων ή η καισαρική. Αυτή η παρατήρηση «εξουδετερώνονταν» αν οι γυναίκες αυτές είχαν αποκτήσει το πρώτο τους παιδί σε μικρή ηλικία, αλλά όχι για τις πιο ηλικιωμένες μητέρες.


Το πανεπιστήμιο του Cambridge διεξήγαγε μια έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικό περιοδικό γυναικολογίας. Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 3739 γυναικών που γίνονταν για πρώτη φορά μητέρες. Η ομάδα του γνωστού πανεπιστημίου βρήκε αρχικά ότι η μέση ηλικία κατά την οποία άρχιζε η έμμηνος ρύσης των γυναικών ήταν τα 13 χρόνια. Σε μικρότερη ηλικία άρχιζε αυτή η διαδικασία, συνήθως για κορίτσια που ήταν πιο κοντά ή είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Μια στις 4 γυναίκες (26,9%), στην οποία δεν είχε αρχίσει ή έμμηνος ρύση μέχρι την ηλικία των 15 ετών, απαιτούσε ιατρική βοήθεια κατά την γέννα. Για εκείνες όμως τις γυναίκες που η έμμηνος ρύση είχε αρχίσει από την ηλικία των 12 και πέρα, ο βαθμός αυτών που ζητούσαν ιατρική βοήθεια ήταν μια στις τρεις.


Οι ερευνητές απέδωσαν αυτά τα αποτελέσματα στο γεγονός ότι οι γυναίκες που άρχισαν να έχουν νωρίτερα έμμηνο ρύση βρέθηκαν εκτεθειμένες στις γυναικείες ορμόνες, οιστρογόνο και προγεστερόνη, για μεγαλύτερη χρονική περίοδο.


Άλλες μελέτες που προηγήθηκαν, έδειξαν επίσης ότι ο κίνδυνος να απαιτεί η γυναίκα ιατρική βοήθεια κατά την διάρκεια του τοκετού αυξάνει με την ηλικία της γυναίκας και κατά τον πρώτο της τοκετό. Ο ερευνητής και καθηγητής Gordon Smith υπογράμμισε το γεγονός ότι, ενώ η ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις, η ηλικία κατά την οποία κάνουν το πρώτο τους παιδί δείχνει να διαφοροποιείται. Αυτός δήλωσε ότι, «η κύρια σημασία αυτής της μελέτης δεν βρίσκεται στο γεγονός ότι η εμμηναρχή είναι ένα χρήσιμος προειδοποιητικός δείκτης κινδύνου των επιπλοκών κατά τον τοκετό, αλλά τα τρέχοντα ευρήματα ρίχνουν φως στο γιατί η προχωρημένη ηλικία κατά τον πρώτο τοκετό μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους».


Από την άλλη ο καθηγητής Philip Steer δήλωσε ότι οι συνέπειες της μικρότερης ή μεγαλύτερης ποσότητας οιστρογόνου στο γυναικείο σώμα ήταν κάτι που οι γιατροί είχαν εντοπίσει εδώ και αρκετά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά θεωρεί ότι απαιτούνται μελέτες σε μεγαλύτερη κλίμακα, προκειμένου να μελετηθούν οι επιδράσεις της «πρώιμης» έμμηνου ρύσης στις γυναίκες.


Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου