Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Νέα τεχνική κατά της λευχαιμίας

Μια νέα, επαναστατική τεχνική «γενετικής τροποποίησης» κυττάρων, με ρόλο-κλειδί στο ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση και τη θεραπεία των όγκων του αίματος, δίνει ελπίδες σε πάσχοντες από λευχαιμία.



Η τεχνική «TCR gene Editing» παρουσιάστηκε από επιστήμονες του νοσοκομείου «Σαν Ραφαέλε» του Μιλάνου, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη τους στην ιατρική επιθεώρηση «Nature medicine».


Η έρευνα αυτή, που αποτελεί προϊόν εργασίας επιστημόνων διάφορων ειδικοτήτων από πολλές χώρες, είχε συντονίστρια και επικεφαλής την Κιάρα Μπονίνι, υπεύθυνη της Μονάδας Πειραματικής Αιματολογίας του Σαν Ραφαέλε. Μαζί της συνεργάστηκε και ο Λουίτζι Ναλντίνι, διευθυντής του ινστιτούτου «Σαν Ραφαέλε Τέλεθον».


Η τεχνική «TCR gene Editing» βασίστηκε στην υπόθεση ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ήδη ένα ισχυρό όπλο εναντίον των όγκων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν πειραματικές κλινικές μελέτες βασισμένες στα λεμφοκύτταρα Τ, κύτταρα του ανοσοποιητικού ικανά σε μερικές περιπτώσεις να αναγνωρίσουν και να εξαλείψουν τα καρκινικά κύτταρα.


Δυστυχώς αυτά τα κύτταρα είναι πολύ σπάνια και συχνά δεν αρκούν για να εξαλείψουν ολόκληρο τον όγκο. Γι’ αυτό οι ειδικοί στο «Σαν Ραφαέλε» δοκίμασαν μια διαδικασία που επιτρέπει τον γρήγορο πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων Τ και την καλύτερη στόχευση εναντίον των καρκινικών όγκων. Συγκεκριμένα, βρήκαν τρόπο να επεξεργαστούν εκ νέου το DNA των λεμφοκυττάρων Τ, ώστε να αναπτυχτεί μεγάλος αριθμός υποδοχέων, οι οποίοι με τη σειρά τους μπαίνουν σε ειδικό γονίδιο του κυττάρου, ώστε να αναγνωρίζουν μόνο τον όγκο.


Τα «τροποποιημένα γενετικά» λεμφοκύτταρα, επειδή πλέον αναγνωρίζουν μόνο τα αντιγόνα του όγκου, μπορούν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα και να τα εξαλείψουν.


Η πολλά υποσχόμενη αυτή τεχνική βρίσκεται ακόμη σε πειραματική φάση, ενώ δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ανθρώπους. Οι ερευνητές όμως πιστεύουν ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα και με συνέχιση της έρευνας και των προσπαθειών τους θα μπορέσουν στο άμεσο μέλλον να ανακοινώσουν τη θεραπεία της λευχαιμίας.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου