Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Λαζαράκια! Γλυκά ψωμάκια...

Πριν από αρκετά χρόνια οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν αυτά τα ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου το Σάββατο του Λαζάρου.
Συμβόλιζαν την ανάσταση του και τα έδιναν στα παιδιά που έψελναν τα κάλαντα του Λαζάρου. Είναι νηστίσιμα, ελαφρώς γλυκά και πολύ διασκεδαστικά για τα παιδιά...


Συστατικά


250 γρ. αλεύρι σκληρό
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό & 2-3 κ.σ.
1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Κανέλα στη μύτη του κουταλιού
1 πρέζα γαρύφαλλο
Λίγο γλυκάνισο σε σκόνη
Μερικά ολόκληρα γαρυφαλλάκια


Τρόπος μαγειρέματος


Διάλυσε σε ένα μπολάκι τη μαγιά στο 1/4 του φλιτζανιου χλιαρό νερό! Πρόσθεσε 1 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι και ανακάτεψε καλά να γίνουν ένα


Σκέπασε το μπολ με μια μεμβράνη και άφησε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει 15-20 λεπτά


Ανακάτεψε τις σταφίδες σε 1 κ.σ. αλεύρι και ζέστανε το υπόλοιπο νερό για να βράσεις μέσα το γλυκάνισο


Βάλε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη που απέμεινε, τα μυρωδικά (κανέλα, γαρύφαλλο και γλυκάνισο) και τις σταφίδες και ανακάτεψε


Στη συνέχεια πρόσθεσε την μαγιά και ανακάτεψε όλα τα υλικά. Ζύμωσε να πάρεις μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Ρύθμισε προσθέτοντας αλεύρι ή νερό κατά το δοκούν


Λάδωσε το μπολ και σκέπασε τη ζύμη με λαδόκολλα αφήνοντας για τουλάχιστον 2 ώρες να φουσκώσει


Αφού φουσκώσει μοίρασε σε 5 μπαλάκια. Κράτησε ένα κομμάτι από κάθε ένα και φτιάξε ένα κορδόνι λεπτό


Φτιάξε με τα μπαλάκια μακρόστενα ψωμάκια. Κόψε το κορδόνι στη μέση και κόλλησε επάνω από τα φραντζολάκια χιαστί για χέρια


Στρογγύλεψε όσο μπορείς το πάνω μέρος και κάρφωσε τα γαρυφαλλάκια ώστε να σχηματίσεις τα μάτια


Βάλε τα λαζαράκια στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους, να φουσκώσουν καλά σκεπασμένα με μια πετσέτα για 30' λεπτά


Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o και άφησε να ψηθούν για μισή ώρα περίπου


tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου