Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Το παιδί σας δεν εκτιμά τα δώρα που λαμβάνει;

Η κόρη μας πάει στην Α' τάξη του δημοτικού και παρατηρούμε ότι δεν εκτιμά τα δώρα που λαμβάνει.
Τα θεωρεί δεδομένα αρνούμενη ένα απλό ευχαριστώ. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα;


Θα πρέπει καταρχήν να αναρωτηθείτε γιατί κατέληξε να μην εκτιμά τα δώρα που λαμβάνει. Μήπως δεν έμαθε ποτέ την σημασία της ευγνωμοσύνης; Μήπως δεν επιμείνατε στα ψυχικά και διαπροσωπικά οφέλη της; Μήπως επιτρέψατε μια αρνητική συμπεριφορά να συντηρείται μέσα στον χρόνο λειτουργώντας ως ένας παθητικός γονέας;


Σε γενικές γραμμές είναι σημαντικό να της εξηγήσετε την σημασία του δώρου, όχι ως υλική αξία, αλλά ως εκδήλωση αγάπης και συναισθηματικής δοτικότητας. Μπορείτε να της τονίσετε ότι όταν δέχεται την αγάπη με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, τότε θα μπορεί και εκείνη να αγαπά, και αυτό θα την κάνει έναν πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στην ζωή της.


Το να την μάθετε να λέει ευχαριστώ, δεν θα πρέπει να γίνει μέσα από μεθόδους εκφοβισμού ή υποταγής, αλλά καλλιεργώντας μέσα της την σημασία του να εκτιμά τους άλλους ανθρώπους, ούτως ώστε να μπορούν και εκείνοι να την εκτιμούν.


Φτιάξτε μαζί της συνεργατικά μια λίστα με δώρα αληθινά ή συμβολικά για τα πρόσωπα που αγαπά και κινητοποιήστε να τα μοιραστεί μαζί τους.


Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου