Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Γιατί είναι επικίνδυνη

«Εχω δέκατα και πονόλαιμο εδώ και είκοσι μέρες. Η παθολόγος μού είπε ότι μπορεί να έχω λοιμώδη μονοπυρήνωση και με παρέπεμψε για εξετάσεις αίματος.
Μου είπε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, απλώς αργεί να περάσει. Μου κρύβει κάτι; Είναι τραγικό να έχει ζέστη έξω και να ζητάω κουβέρτα για να κοιμηθώ. Αλήθεια, μπορούμε να κολλήσουμε τους γύρω μας;» ρωτάει η αναγνώστριά μας Λουκία Θεοδώρου.


«Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ένα λοιμώδες σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διόγκωση λεμφαδένων, πονόλαιμο, κακουχία, πυρετό, εργαστηριακή εικόνα διέγερσης των λεμφοκυττάρων στο περιφερικό αίμα και συνήθως προκαλείται από τον ιό Epstein Barr» μας λέει η ειδική παθολόγος δρ Αναστασία Μοσχοβάκη. «Ομως στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ένα αθώο σύνδρομο» καταλήγει.


Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τις στοματοφαρυγγικές εκκρίσεις, γι’ αυτό και η λοιμώδης μονοπυρήνωση έχει ονομαστεί και «νόσος του φιλιού». «Ωστόσο, έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις μετάδοσης με παράγωγα αίματος σε μεταγγίσεις» αναφέρει ο ΩΡΛ δρ Γρηγόρης Αλεξόπουλος και συνεχίζει: «Τα αρχικά συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης είναι παρεμφερή με αυτά του κοινού κρυολογήματος:


α. πυρετός (συνήθως αρκετά υψηλός)


β. πονόλαιμος που επιμένει


γ. πρησμένοι λεμφαδένες


Μπορεί επίσης να εμφανίζονται πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης, να μην έχετε ιδιαίτερη όρεξη για φαγητό και, όταν ανοίγετε το στόμα σας, να παρατηρείτε πως υπάρχει ένα λευκωπό επίχρισμα στον φάρυγγα. Πολλοί συγχέουν το επίχρισμα στον φάρυγγα με πύον στις αμυγδαλές και σπεύδουν να πάρουν αντιβίωση, η οποία στην περίπτωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης είναι περιττή».


«Σύμφωνα με μελέτες ο ιός σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί έντονη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήμαατος ή παραμένει επί μακρόν σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη απόπτωση λευκών αιμοσφαιρίων, η αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών, το αυξημένο “οξειδωτικό στρες” και η εμφάνιση συνδρόμου χρόνιας κόπωσης σε ευαίσθητα άτομα» σημειώνει η δρ Μοσχοβάκη.


Πάντως οι πιο πολλοί ασθενείς αναρρώνουν χωρίς άλλα προβλήματα σε διάστημα τεσσάρων έως έξι εβδομάδων μετά τη λοίμωξη. Ομως υπάρχουν περιπτώσεις που ταλαιπωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και απαιτείται νοσηλεία.


Υπάρχουν συγκεκριμένες συμβουλές για όλους τους πάσχοντες από λοιμώδη μονοπυρήνωση. Αυτές είναι:


1. Ανάπαυση ή και παραμονή στο κρεβάτι, ιδιαίτερα κατά την εμπύρετο φάση της νόσου.


2. Αποφυγή ενεργειών, όπως η άρση βάρους, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση ή να προκαλέσουν ένα τραύμα στην κοιλιά.


3. Αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του ήπατος.


4. Σωστή και ποιοτική διατροφή κατά τη διάρκεια της νόσου.


Κάποιες φορές υπάρχει μικροβιακή επιμόλυνση και μόνο τότε είναι απαραίτητη η αντιβίωση. Ομως αυτό μπορεί να διαπιστωθεί μόνο μέσω διάγνωσης από τον γιατρό σας. Πρέπει επίσης να αναφερθεί πως η νόσος κάνει τον κύκλο της σε μια χρονική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων και σε αυτό το διάστημα θεωρείται απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση, ακόμη και αν δεν έχουν χορηγηθεί φάρμακα.


Μπορεί να προσβάλει ήπαρ και σπλήνα


Υπάρχει και η περίπτωση να μην κολλήσετε, ακόμη και αν έρθετε σε επαφή με τον ιό. Το αν κολλήσετε ή όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι και η γενικότερη κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματός σας. Επίσης, μπορεί να έχετε τη νόσο και να μην εκδηλώσετε ποτέ τα συμπτώματά της ή να την περάσετε ως μια απλή ίωση.


Σπανιότατα μπορεί η νόσος να προκαλέσει διόγκωση της σπλήνας και του ήπατος. Στην περίπτωση αυτή (κυρίως για τη σπλήνα), τα συμπτώματα είναι πόνος στην αριστερή κοιλιακή χώρα (κάτω από το στέρνο), ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών (νιώθετε ότι η καρδιά σας χτυπάει δυνατότερα από ό,τι συνήθως). Αν παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω, συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.


από: Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου