Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Αντιμετωπίστε το σύμπτωμα των πρησμένων ποδιών κατά την εγκυμοσύνη

Το πρήξιμο (οίδημα) είναι ένα σύμπτωμα, που μπορεί να εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.
Οίδημα εμφανίζεται συνήθως στα κάτω άκρα, κυρίως στους αστραγάλους, αλλά και στα άνω άκρα, κυρίως στα δάχτυλα των χεριών.


Οι λόγοι που οδηγούν σε οίδημα σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη είναι συνήθως: Η πίεση που ασκεί η ολοένα αυξανόμενη μήτρα στα μεγάλα αγγεία της λεκάνης (πίεση κάτω κοίλης φλέβας) αλλά και η πίεση της κάτω κοίλης φλέβας παρεμποδίζει λειτουργικά τη φλεβική επαναφορά του αίματος, με αποτέλεσμα την αύξηση της φλεβικής πίεσης των κάτω άκρων και τη δημιουργία οιδήματος. Ακόμη η κατακράτηση υγρών που φυσιολογικά συμβαίνει στην εγκυμοσύνη και που έχει ως αποτέλεσμα οίδημα των ιστών και η δράση των ορμονών και οι ορμονικές μεταβολές που οδηγούν σε αιμοδυναμικές αλλαγές.


Είναι σημαντικό να διαπιστώσετε πως το οίδημα που παρατηρείτε δεν είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης παθολογικής κατάστασης, π.χ. υπέρτασης, μπορείτε να πάρετε μέτρα που θα σας ανακουφίσουν.


Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να ανακουφίσετε τον εαυτό σας, αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα, για να αποσυμφορίσετε το φλεβικό δίκτυο ανυψώνοντας τα πρησμένα μέλη. Όταν κάθεστε, μπορείτε να στηρίζετε τα πόδια σας σε κάποια καρέκλα και όταν ξεκουράζεστε στο κρεβάτι, ανασηκώστε τα με ένα μαξιλάρι. Καλό είναι να αποφύγετε την ορθοστασία και την ακινησία, η οποία προκαλεί φλεβική στάση του αίματος.


Παρακολουθείτε συχνά την πίεσή σας και αν είναι αυξημένη, ενημερώστε το γιατρό σας (πρόληψη προεκλαμψίας) και μην αμελείτε τη γυμναστική. Η ήπια μορφή άσκησης, όπως το περπάτημα, βοηθάει στην καλή αιματική ροή. Αποφύγετε να φοράτε παπούτσια που σας δυσκολεύουν στο περπάτημα και σας πιέζουν, όπως π.χ. ψηλά τακούνια, για τις καθημερινές δουλειές προτιμάτε αθλητικού τύπου παπούτσια. Ο ρουχισμός πρέπει να είναι άνετος. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά καλσόν για έγκυες, μαλακά στην περιοχή της κοιλιάς, που μπορούν να βοηθήσουν.


Μεγάλη ανακούφιση θα νιώσετε αν δροσίσετε τα πρησμένα άκρα σας με ένα ντουζ. Όσον αφορά την διατροφή σας περιορίστε την πρόσληψη ζωικού λίπους και αλατιού και ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή. Τέλος αποφύγετε την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιοθεραπεία.


Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου