Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Απώλεια ακοής συνδέεται με ιό κατά την εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Otolarynology-Head and Neck Surgery, η απώλεια ακοής ενός παιδιού
μπορεί να έχει σχέση με έναν ιό που κόλλησε η μαμά του κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης!


Σε παιδιά που παρουσίαζαν μερική απώλεια ακοής, βρέθηκε ότι ένα ποσοστό 9% αυτών είχαν κατά τη γέννησή τους προσβληθεί από τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV), τον οποίο και κληρονόμησαν από τη μητέρα τους κατά την εγκυμοσύνη.


«Ο συγκεκριμένος ιός, είναι από τους παράγοντες εκείνους που ελέγχονται άμεσα όταν ένα παιδί παρουσιάσει απώλεια ακοής», δηλώνει η γιατρός Stephanie Misono, επικεφαλής της μελέτης και ΩΡΛ στο πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Nashville.


Ο κυτταρομεγαλοϊός είναι ένας κοινός ιός που προκαλεί συνήθως αβλαβή λοίμωξη, αν και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αρρωστήσουν από αυτόν.


Για τις γυναίκες που έχουν ήδη μολυνθεί όταν μείνουν έγκυες, οι πιθανότητες να περάσουν τον ιό στο έμβρυο που κυοφορούν είναι μικρές, αλλά υπαρκτές. Ανάμεσα στα βρέφη εκείνα που θα έχουν κολλήσει τον CMV, υπάρχουν και αρκετά που θα παρουσιάσουν μερική απώλεια ακοής, λένε οι επιστήμονες.


Περίπου 1 στα 1000 παιδιά εμφανίζουν μειωμένη ακοή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μια συνηθισμένη συζήτηση. Περίπου οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις είναι κληρονομικές!


Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν γιατί ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να προκαλέσει τέτοια προβλήματα, παρόλα αυτά όμως, είναι σαφές ότι αν ένα μωρό κολλήσει CMV μετά τη γέννησή του, δε διατρέχει αυξημένο κίνδυνο απώλειας ακοής.


Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου